Screenshot/Youtube

Devetogodišnja djevojčica zapanjila svijet: Pogledajte koliko diže u mrtvom dizanju

Autor: Zlatko Govedić

Arshia Goswami, 9-godišnja djevojčica iz indijske države Haryane, zapanjila je svijet dizanjem impresivnih 75 kg u mrtvom dizanju, zbog čega je dobila nadimak “Ženski Herkul”. Prvi je put privukla pozornost prije nekoliko godina kada je postavila nacionalni rekord.

Tada je kao najmlađa indijska dizačica podigla ​​45 kg u mrtvom dizanju. Od tada je nastavila marljivo trenirati, što je kulminiralo nedavnim viralnim uspjehom podizanja 75 kg, što je više od njezine dvostruke tjelesne mase. Videosnimka zabilježila je njezin nevjerojatan podvig koji je izvela 29. veljače u Indiji.

Komentatori imaju samo riječi pohvale za njezinu snagu i formu. Međutim, usred divljenja, pojavila se zabrinutost o mogućim zdravstvenim posljedicama toliko intenzivnog dizanja teških utega u njezinoj dobi.

Veliko postignuće

Unatoč kritikama, Arshia i dalje strastveno voli mrtvo dizanje, pokazujući izniman talent i odlučnost. Prošle je godine postavila azijski rekord za svoju dobnu kategoriju, podigavši ​​60 kg u mrtvom dizanju, pokazujući svoju nepokolebljivu predanost sportu.

Njezino postignuće evocira uspomene na Rory von Ulft, kanadsku gimnastičarku koja je sa sedam godina podigla 80 kg u mrtvom dizanju, čime je stekla neslužbenu titulu najjačeg djeteta na svijetu.

Dok Arshia nastavlja prkositi očekivanjima i inspirirati druge svojom izuzetnom snagom i predanošću, ona predstavlja svijetli primjer ustrajnosti i odlučnosti u svijetu atletike.
Amerikanac postavio novi svjetski rekord u čučnjevima: Brojka zvuči nadrealno

Sjajna multisklopna vježba

Mrtvo dizanje (eng. deadlift) je vježba koja uključuje podizanje utega s poda do potpunog uspravnog položaja tijela. Obično uključuje korištenje šipke s utezima, a cilj je podizanje mase s poda koristeći snagu mišića leđa, nogu, trbuha i stražnjice.
Jedna je od najvažnijih osnovnih vježbi u treningu snage i jedna od tri discipline u powerliftingu, zajedno s bench pressom i čučnjem. Također je popularna vježba u bodybuildingu i funkcionalnom treningu.

Deadlift cilja širok raspon mišića, uključujući leđa, noge, trbušne mišiće i stražnjicu. Redovito izvođenje ove vježbe pomaže u jačanju tih mišićnih skupina, što može poboljšati sportske performanse i opću funkcionalnost tijela.

Jedna je od najučinkovitijih vježbi za povećanje ukupne tjelesne snage. Podizanje težine s poda zahtijeva angažman velikih mišićnih skupina, što rezultira poboljšanjem opće snage tijela.

Podizanje tereta s poda, kao što se radi u deadliftu, replicira svakodnevne pokrete kao što su savijanje, podizanje i nošenje teških predmeta. Stoga, vježbanje deadlifta može poboljšati funkcionalnost i izvedbu u svakodnevnim aktivnostima. Jačanje mišića leđa i trupa može pomoći u prevenciji ozljeda leđa i poboljšati stabilnost tijela.

Deadlift nije samo vježba za jačanje, već može potaknuti i rast mišićne mase, posebno u mišićima leđa, stražnjice i nogu. To ga čini korisnim alatom u treningu za izgradnju mišićne mase.

Ova žena ima veće mišiće od Schwarzeneggera: Pogledajte zašto je se i muškarci boje

Morate biti oprezni

Kada izvodite deadlift vježbu, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih aspekata kako biste osigurali sigurnost i učinkovitost treninga:

Održavanje pravilne forme tijekom deadlifta ključno je za sprječavanje ozljeda. To uključuje ravnanje leđa, aktivaciju jezgre, savijanje u kukovima i savijanje u koljenima. Neispravna forma može dovesti do ozljeda leđa ili drugih dijelova tijela.

Prije nego što počnete s težim utezima, važno je prvo savladati tehniku izvođenja deadlifta s lakšim utezima. To vam omogućuje da se bolje upoznate s pokretom i izbjegnete ozljede. Prije početka deadlifta, važno je adekvatno zagrijati mišiće kako biste ih pripremili za opterećenje. To možete postići dinamičkim zagrijavanjem i istezanjem.

Pravilna oprema, poput rukavica za dizanje utega ili remena za podupiranje leđa, može pružiti dodatnu podršku i zaštitu tijekom izvođenja deadlifta. Također je važno koristiti pravilnu obuću koja osigurava stabilnost i potporu stopalima.

Ako osjetite bilo kakav bol ili nelagodu tijekom izvođenja deadlifta, odmah prekinite vježbu i odmorite se. Ignoriranje boli može dovesti do ozljeda.

Kada se osjećate spremnim za napredovanje, postupno povećavajte msu utega. Ne pokušavajte podići masu koja je prevelika za vaše trenutačne sposobnosti, jer to može povećati rizik od ozljeda.

Tijekom izvođenja vježbe važno je pravilno disati. Udahnite dok spuštate utege prema podu, a izdahnite dok podižete utege.

Pametno vođenje tih faktora pomoći će vam da maksimalno iskoristite prednosti deadlifta, minimizirate rizik od ozljeda i postignete svoje fitness ciljeve. I naravno, ako počinjete s tom vježbom, činite to pod nadzorom stručnog trenera.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.