FOTO: Niwa

Desetljećima stara tajna napokon otkrivena? Morsko dno zbunjivalo znanstvenike

Autor: Dnevno.hr

Čini se da tajanstvene “otiske kopita” na morskom dnu u blizini obale Novog Zelanda nije iza sebe ostavilo neko mitsko biće, poput podvodnog konja, odnosno da za ovaj fenomen postoji više znanstvenih objašnjenja.

Podsjećamo, stručnjaci su prvi put uočili ove čudne tragove 2013. godine tijekom istraživanja podmorskog grebena, koje je proveo novozelandski Nacionalni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIWA). Pronašli su ih na dubini od 450 metara i dugi niz godina nisu mogli shvatiti što ih je moglo prouzrokovati.

FOTO: Niwa

Znanstvenici iz NIWA-e pronašli su rješenje koje se uklapa u priču. Tragovi savršeno odgovaraju prednjem dijelu glava nekih vrsta morskih miševa ili rilaša. Udubljenja u središtu otisaka vjerojatno su tragovi ugriza koje su ostavile ribe Coelorinchus tijekom hranjenja, kada su s dna hvatale mulj i usisavale plijen.

Love u pijesku

S obzirom na ekstremne dubine na kojima ribe miševi traže hranu, jako rijetko možemo pronaći ovakve tragove, navodi NIWA. Zapravo, izgleda da do sada nismo izravno dokumentirali proces hranjenja ovih dubokomorskih stvorenja u prirodnom okolišu.

Stručnjaci iz NIWA-e pretpostavljaju da ribe love plijen tako da brzim pokretom poguraju glavu u mulj, a zatim usišu ustima svoj obrok. Neki su otisci plići od drugih i vjerojatno su nastali kada je riba zgrabila raka ili sličnu životinjicu na površini pijeska.

Dublji otisci ukazuju na to da ponekad pokušava iskopati plijen koji se dublje zakopao.
Inače, još su davnih 1970-ih znanstvenici su ugledali morskog miša kako “kopa” po muljevitom morskom dnu na dubini od oko 4000 metara.

Stiže pomrčina Sunca: Eksperti izdali upozorenje, evo zašto ovaj fenomen može biti opasan
 

Nisu još znali zbog čega to točno radi, ali su pretpostavili da će takvo ponašanje ostaviti određenu vrstu otiska na dnu mora. Kada su znanstvenici iz NIWA-e preklopili neke fotografije riba miševa i podmorskih tragova “kopita”, vidjeli su da se ti oblici podudaraju.

Istraživanje naziva Rattail lebensspuren: Feeding impressions from deep-sea grenadiers objavljeno je u uglednom časopisu u Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Paper.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.