Screenshot/Youtube

Davno izumrla životinja vraća se u život? Prvi put u povijesti izvučen RNK iz muzejskog primjerka

Autor: Zlatko Govedić

Prvi put u povijesti, znanstvenici su uspjeli izvući molekule RNK iz sačuvanog primjerka tasmanskog tigra.

Tasmanski tigar, psoglavi vučak ili tilacin (Thylacinus cynocephalus), podrijetlom iz Australije, Tasmanije i Nove Gvineje, bio je tobolčar iz porodice zvjeraša za kojeg se smatra da je izumro prije nekoliko desetljeća.

Po izgledu je podsjećao na psa, no imao je pruge nalik tigrovima. Bio dug do 1,3 m, a rep je bio dug oko pola metra. Isticao se snažnim čeljustima koje je mogao jako razjapiti. Vjeruje se da je plijen lovio sam ili u paru.

Posljednjih godina istraživači su pokušavali pronaći način da učinkovito vrate vrstu u život koristeći uzorke prikupljene iz pažljivo čuvanih muzejskih primjeraka.

Muzejski primjerak tasmanskog tigra u štokholmskom muzeju

Sada se čini da je ideja o uskrsnuću tilacina dovedena korak bliže stvarnosti zahvaljujući novoj studiji koja je uspješno otkrila molekule RNK iz primjerka tasmanskog tigra koji je 130 godina bio čuvan u zbirci u Švedskom prirodoslovnom muzeju u Stockholmu.

To je timu omogućilo sekvenciranje transkriptoma kože i tkiva skeletnih mišića, otkrivajući tkivno-specifične genske potpise slične onima kod postojećih tobolčara.

KAO U JURSKOM PARKU: Za desetak godina mogao bi se roditi prvi primjerak izumrle vrste! Počinje višemilijunski projekt
“Ovo je prvi put da smo imali uvid u postojanje regulatornih gena specifičnih za tilacin, poput mikroRNA, koji su izumrli prije više od jednog stoljeća”, kaže molekularni biolog Marc R. Friedlander sa Sveučilišta u Stockholmu.

Međutim, proći će još neko vrijeme prije nego što ponovno oživljavanje vrste postane moguće.
“Uskrsnuće tasmanskog tigra ili vunastog mamuta nije trivijalan zadatak i zahtijevat će duboko poznavanje regulacije genoma i transkriptoma tako poznatih vrsta, nešto što se tek sada počinje otkrivati”, zaključuje glavni autor studije Emilio Marmol.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.