Foto: Instagram

Čovjek pored vode pronašao zombi stvorenje: Pogledajte što se dogodilo kada ga je uzeo u ruku

Autor: H.B.

U svijetu akvaristike i ljubitelja riba, Pleco riba, znanstveno poznata kao Hypostomus plecostomus, predstavlja zagonetnu vrstu koja fascinira svojim jedinstvenim biološkim svojstvima. Ono po čemu je posebno zanimljiva jest njezino izvanredno preživljavanje izvan vode i sposobnost ponovnog oživljavanja kada se vrati u svoje prirodno stanište.

Pleco riba obitava u slatkim vodama tropskih i subtropskih regija Južne Amerike, a njezino prirodno stanište obuhvaća rijeku Amazonu i njene pritoke. Njihov karakterističan izgled, s pločastim tijelom i izduženim repom, čini ih popularnim izborom za akvarije diljem svijeta. No, ono što ovu ribu čini iznimno intrigantnom jest njezina sposobnost da preživi izvan vode.

Pleco riba može provesti znatno vrijeme izvan vode, što je rijedak fenomen među vodenim organizmima. U stvarnosti, ta riba je prilagođena na život u periodima suše i brzinskih promjena u vodostaju, što čini njezinu izvanrednu prilagodbu ključnom za opstanak u divljini.

Ljude prestravio misteriozan prizor na nebu: Odjednom je sve zasjalo u roza boji

Vraća se u život

Tijekom razdoblja suše, kada vodostaj rijeke opada i stvaraju se manje lokve vode, Pleco riba može ostati izvan vode dulje vrijeme. Njezina sposobnost zadržavanja vlage i niska respiratorna stopa omogućuju joj da preživi u sušnom okolišu. Ova riba se povlači u dublje dijelove rijeke, gdje se kopajući u mulju ili podvodnim jajima, pronalazi sklonište. Tamo može ostati zakopana sve dok kiše ne donesu povratak vode.

No, ono što je najfascinantnije jest sposobnost Pleco ribe da se ponovno oživi kad se vrati u vodu. Kada vodostaj poraste, ove ribe često izlaze iz svojih skloništa i, iako izgledaju mrtve, polako se bude. Njihovi vitalni procesi se vraćaju u normalu, a često se može vidjeti kako polagano plivaju nizvodno kako bi ponovno zaronili u vodu. Upravo takve prizore ovih dana možete pronaći na društvenim mrežama jer jedan je tip naletio na Pleco u potpuno sasušenom stanju, uzeo ju je u ruku i počeo dodirivati, te se činilo da je gotova. No, onda ju je polio vodom i riba je oživjela.
 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Coolstuffs Virals (@c00lstuffs_)
Znanstvenici su istraživali ovu nevjerojatnu sposobnost Pleco ribe i otkrili da je njezin izvanredan preživljavajući mehanizam rezultat niskih respiratornih stopa i sposobnosti očuvanja energije. Tijekom suše, Pleco riba usporava svoje tjelesne funkcije do minimuma kako bi sačuvala svoje resurse. Ova prilagodba omogućuje joj preživljavanje u uvjetima u kojima bi druge ribe bile osuđene na smrt.

Dok je fenomen preživljavanja izvan vode kod Pleco ribe fascinantan, važno je napomenuti da ovo nije ponašanje koje bi trebalo poticati u zatočeništvu. U akvarijskom okruženju, Pleco ribi treba pružiti dovoljno vode i uvjete koji oponašaju njezino prirodno stanište kako bi se osiguralo njezino dobrobit i zdravlje.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.