Foto: Twitter

Čovjek na plaži iz pijeska izvukao jedno od najužasnijih stvorenja ikad: ‘Otključao mi se novi strah’

Autor: H.B.

Društvenim mrežama brzinom munje proširio se video koji prikazuje fascinantnu interakciju između čovjeka i jednog od najneobičnijih morskih bića, australskog plažnog crva. Ovaj neobični susret snimljen na plaži zapanjio je mnoge, a neki su se čak i zgražali jer crv je ogroman i pomalo jeziv.

U videu koji je do sada skupio gotovo 19 milijuna pregleda, vidimo kako jedan čovjek na plaži koristi komad ribe kako bi izmamio plažnog crva iz njegova skrovišta. Taj crv, poznat i kao Australonuphis, član je roda polihetoznih anelida iz obitelji Onuphidae. Njihova prirodna staništa obuhvaćaju međuplimnu zonu obalnih plaža, a hrane se raznim morskim ostacima i ribom.

Slijepi su i hrane se strvinama

Impresivno je da, iako su potpuno slijepi, australonuphisi kompenziraju svoj nedostatak vida izvanredno razvijenim njuhom. Iznimno su privučeni mirisom hrane i prate ga sve do izvora, često izlazeći na površinu plaže kako bi ga pronašli. Ovaj instinkt privlačenja hrane čini ih privlačnim mamcima za ribolovce, a u nekim slučajevima, australonuphisi mogu narasti i više od dva metra u duljinu.

Ovaj video nije samo zanimljiv zbog izgleda ovih stvorenja i njihove nevjerojatne veličine, već i zbog činjenice da su često nepravedno stigmatizirani kao “gadni.” U stvarnosti, oni igraju značajnu ulogu u ekosustavu obalnih plaža, čisteći ih od raspadnutih morskih ostataka i ribe koja se nasuče na obalu.

Usred noći cestom prošetalo biće nalik onima iz filmova strave: Pogledajte o kojoj je životinji riječ
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.