fbpx
NLO / ilustracija

ČITAJMO IZMEĐU REDOVA! Što se može zaključiti iz Pentagonova izvješća o NLO-ima?

Autor: Zlatko Govedić / 7dnevno

Nakon pola godine iščekivanja i niza incidenata s neidentificiranim letećim objektima koji su uključivali vojne brodove i zrakoplove, Pentagon je 25. lipnja 2021. napokon objavio izvješće koje je odjeknulo svijetom.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata piloti su navodili da su susretali NLO-e, nazivajući ih “Foo Fighters”, no do prave “eksplozije” incidenata došlo je tek nakon rata. Najpoznatiji su bili kod planine Rainier (Washington, SAD) 1947. godine te čuveni Roswell (New Mexico, SAD) iste godine, kao i niz viđenja NLO-a u Washington D.C.-ju tijekom srpnja 1952. godine.

Američka je vojska odmah počela s istragama koje su kulminirale projektom “Bluebook”. No nakon analize više od 12.000 izvješća, projekt je službeno otkazan 1969. godine. Konačni zaključci bili su nedvosmisleni: nijedan NLO nikada nije predstavljao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, nijedan nije upućivao na tehnologiju koja bi bila izvan dosega tadašnje znanosti niti je bilo dokaza da je ijedan od njih izvanzemaljskog podrijetla. Ipak, za čak 700 incidenata nije bilo nikakvog objašnjenja. Među njima bilo je i onih nad skladištima američkog nuklearnog oružja i nad raketnim poljima. Tek nakon pada “željezne zavjese” doznalo se da su se slični incidenti događali i nad sovjetskim vojnim bazama. Ipak, i nakon projekta “Bluebook” odvijale su se nebrojene neslužbene istrage, no njima je primarni zadatak bio otkrivanje napredne ruske i kineske tehnologije.

Zatim je 2009. godine senator iz Nevade Harry Reid (81) pokrenuo novi projekt “AATIP” koji je ostao poznat po curenju nekoliko fascinantnih snimki pilotskih susreta s NLO-ima nad američkom Zapadnom obalom. No pravi je šok uslijedio početkom ove godine, kada je američka vojska objavila da ponovno istražuje navedene incidente. Stoga je Kongres naložio Pentagonu da za šest mjeseci objavi izvješće koje će biti javno dostupno. I tako smo došli do famoznog izvješća koje su objavili svjetski mediji. Čini se, međutim, da je potrebno čitati i “između redova”.

Pet kategorija NLO-a

Prije svega, riječ je o preliminarnom izvješću jer radna skupina ministarstva obrane za NLO-e nastavlja djelovati. Navodi se da je budući cilj Pentagona poboljšavanje obuke vojnog osoblja kako bi kvalitetnije mogli podnositi izvješća o susretima s NLO-ima i tako pomoći obavještajnim službama u procjeni potencijalne prijetnje. To vjerojatno znači da je nakon desetljeća obeshrabrivanja vojnika, zrakoplovaca, mornara i marinaca napokon došlo vrijeme da se njihova svjedočanstva uzmu u obzir s dužnim poštovanjem. I ne samo to! Navodi se da su se, zbog nedostatka visokotehnološke opreme, istrage morale ograničiti na period od 2004. do 2021. te da će sve službe ubuduće morati uložiti zajednički napor kako bi se razvile nove tehnologije za kvalitetno dokumentiranje NLO incidenata.

Potom slijedi zapanjujući podatak – većina NLO-a vjerojatno su fizički objekti jer su ih registrirali različiti instrumenti: ne samo radari, nego i vizualni, infracrveni i elektrooptički senzori.

Izvješće nastavlja s priznavanjem onoga što očevici govore godinama – NLO-i pokazuju veoma neobična svojstva leta. Primjerice, čuvena skupina NLO-a prozvana “Tic Tac”, koju je američka mornarica susrela 10. studenoga 2004. blizu kalifornijskoga otoka San Clementea, spustila se s visine od 15 km na visinu od 100 m za samo nekoliko sekundi, a ubrzo se zatim podigla na još veću visinu.

Prema izvješću, NLO-i se mogu razvrstati u pet kategorija: “strka” u zraku, prirodni atmosferski fenomeni, programi razvoja američke vlade i industrije, strani neprijateljski sustavi i “ostalo”. Radnu skupinu, dakako, najviše zanimaju posljednje dvije jer bi one mogle predstavljati značajnu prijetnju SAD-u.
U izvješću se dalje navodi da NLO-i nedvojbeno predstavljaju sigurnosni rizik za vojne i civilne letove te izazov za nacionalnu sigurnost. No ako su NLO-i izvanzemaljskoga podrijetla, to bi bila očita prijetnja ne samo nacionalnoj, nego i globalnoj sigurnosti. Ipak, radnu skupinu najviše zabrinjava mogućnost da su NLO-i dokazi da su potencijalni protivnici razvili revolucionarnu ili ometajuću tehnologiju koju SAD ne razumije niti joj se može suprotstaviti.

Zapanjujući zaključak

Sljedeći problem koji se navodi jest činjenica da su svjedoci NLO-a rijetko formalno podnosili izvješća, ponajprije zbog straha od ismijavanja i stigmatizacije. No to bi se trebalo promijeniti usvajanjem predloženih postupaka koje je mornarica počela primjenjivati od 2019., a zrakoplovstvo od 2020. godine.

Zatim se navodi da su, unatoč vrlo sofisticiranoj tehnologiji, vojni senzorski sustavi obično dizajnirani za ispunjavanje veoma specifičnih uloga, što u prijevodu znači da nisu podesni za prepoznavanje NLO-a.

Naposljetku, u izvješću se tvrdi da prijavljeni incidenti sadrže premalo podataka da bi se provela detaljna analiza trendova ili obrazaca.
Ipak, očito je da postoji određena dosljednost u veličini, obliku i načinu kretanja NLO-a. Taj zapanjujući zaključak ukazuje na to da NLO-i nisu samo plod mašte ili pak slučajni prirodni fenomeni.

U izvješću se dalje navodi da su viđenja NLO-a koncentrirana oko američkih vojnih poligona i skladišta, što ide ruku pod ruku s teorijom da su neidentificirane letjelice napose zainteresirane za stanje američke vojne tehnologije, a to bi moglo značiti da je riječ o stranim protivničkim sustavima koji se rabe za špijuniranje. Doduše, radna skupina priznaje da bi tolika količina viđenja NLO-a oko američkih vojnih baza jednostavno mogla biti posljedica pristranosti prikupljanja jer ta područja imaju visoku koncentraciju sofisticiranih senzora te očekivanje i smjernice osoblja koje će prijaviti bilo kakvu anomaliju.

No tek sada slijedi “najsočniji” dio izvješća.

Maskiranje emisija

Od stotina dosad istraženih incidenata, radna skupina izdvojila je osamnaest u kojima su se NLO-i “očito koristili naprednom tehnologijom, što je razvidno iz njihovih karakteristika leta”. Oni su snimljeni kako lebde na mjestu, kako se kreću protiv vjetra te kako iznimno uspješno svladavaju nagle promjene brzine ili smjera ili se pak kreću iznimno velikim brzinama bez poznatih pogonskih sredstava. U malom broju tih incidenata američki zrakoplovi detektirali su i energiju radiofrekvencije koja izvire iz tih objekata.

I ne samo to, neki od tih NLO-a pokazali su određen stupanj namjerne manipulacije vlastitim elektromagnetskim emisijama. Naime, u suvremenim je vojskama takvo ponašanje važno za vrijeme ratovanja kako bi saveznici mogli identificirati prijateljske snage i koncentrirati se na neprijatelje. To jednostavno znači da NLO-i primjenjuju isti oblik elektromagnetskih sigurnosnih mjera kao i moderne zemaljske vojske. Radna skupina ipak zaključuje da bi stručnjaci morali rigoroznije ispitati prikupljene podatke kako bi se utvrdilo je li doista riječ o maskiranju elektromagnetskih emisija. Ako bi se nedvojbeno dokazalo da je tomu tako, tada slobodno možemo zaključiti da je riječ o inteligentnoj kontroli nad umjetnim objektom.

Valja još napomenuti da u svojoj istrazi Operativna skupina za neidentificirane zračne fenomene nijedan od istraženih incidenata nije uspjela pripisati klasificiranim američkim programima naoružanja.

Definitivna prijetnja

U izvještaju se dalje izjavljuje da NLO-i predstavljaju “definitivnu prijetnju operacijama leta te da mogu predstavljati potencijalni rizik za nacionalnu sigurnost”. Naime, u jedanaest slučajeva piloti su prijavili da su se umalo sudarili s NLO-ima.

Dotičući se mogućnosti da nepoznate letjelice predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, u izvješću se navodi da je radna skupina pokrenula napore da identificira sve moguće tehnološke prodore potencijalnih protivnika, ponajprije Rusije i Kine. To vjerojatno znači da se značajni američki obavještajni resursi moraju preusmjeriti na takve napore te da će se od sada i obavještajna zajednica pridružiti potrazi za objašnjenjem NLO-a.

S obzirom na njihovo približavanje američkim vojnim objektima i zrakoplovima s najnaprednijim vojnim senzorskim sustavima, čini se da izvješće ukazuje na to da bi prioritet trebalo dati odgovoru na važno pitanje: Jesu li potencijalni protivnici uistinu razvili opasnu revolucionarnu tehnologiju? Jer ako jesu, jasno je da se američka vojska tomu neće moći suprotstaviti.

Naposljetku, izvješće završava pozivom na dodatna sredstva i bolje postupke izvještavanja američke vlade i vojske o NLO-ima.

Da sumiramo sve dosad navedeno. Vjeruje li američka vojska da izvanzemaljske letjelice krstare nebom iznad naših glava? Ukratko rečeno – ne.

No izvješće ipak priznaje da značajan broj vjerodostojnih NLO incidenata prikazuje primjere tehnologije koji su izvan dosega onoga što trenutno znamo da je moguće. Zapravo, Amerikance ne zabrinjavaju toliko izvanzemaljci, nego potencijalni protivnici koji im lete nad glavama, a oni ih mogu samo gledati prekriženih ruku.

Autor:Zlatko Govedić / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.