fbpx
Ilustracija

Čini se da su crvotočine u svemiru mnogo stabilnije nego što se to prije mislilo! Kada ćemo ih iskoristiti za put do dalekih zvijezda?

Autor: Zlatko Govedić

“Crvotočina” (eng. “wormhole”) ili Einstein-Rosenov most jest spekulativna struktura koja povezuje različite točke u prostor-vremenu. Stručnim jezikom, crvotočina je transcendentalna bijekcija prostor-vremenskog kontinuuma, odnosno, asimptotička projekcija Calabi-Yau prostora koje se manifestira u Anti-de Sitter prostoru. Laičkim pak riječima, crvotočina je prečac za duga svemirska putovanja. Taj je izraz 1957. godine prvi uporabio američki teorijski fizičar John Archibald Wheeler (1911.-2008.), jedan od posljednjih suradnika slavnog fizičara Alberta Einsteina (1879.-1955.). Izraz izvire iz analogije gibanja crva kroz jabuku.

Tako zamišljene, crvotočine bi mogle povezati iznimno daleke prostore udaljene milijardama svjetlosnih godina, a možda i različite svemire ili čak različite točke vremena.

Na prvi pogled, crvotočina bi se mogla činiti kao korisni koncept. Povežite dvije crne rupe u različitim dijelovima kozmosa kako biste stvorili tunel kroz koji bi svemirski putnik mogao proći. U stvarnosti, međutim, nije baš sve tako jednostavno.

To je svakako ideja koja postoji već neko vrijeme. Fizičari Albert Einstein i Nathan Rosen veoma su ozbiljno proučavali taj koncept u odnosu na Einsteinovu opću teoriju relativnosti. Posljednjih godina, međutim, fizičari su bacili ozbiljnu sumnju na mogućnost da bi takva struktura ikada mogla ostati stabilna dovoljno dugo da bi netko mogao stvarno proći kroz nju. Po svoj prilici, tvrde oni, crvotočina bi se urušila gotovo istog trenutka.

Iako se čini da je time zabijen posljednji čavao u lijes ideje korištenja crvotočine za putovanja u svemir, nova studija proturječi tim uvjerenjima sugerirajući da bi crvotočine zapravo mogle biti mnogo stabilnije nego što se prije vjerovalo.

Fizika koja opisuje da je to teoretski moguće, prilično je komplicirana. No sve je povezano s Eddington-Finkelsteinovom metrikom i onime što se događa čestici pošto prijeđe događajni obzor crne rupe. Novo istraživanje, koje je proveo fizičar Pascal Koiran s “École Normale Supérieure de Lyon” u Francuskoj, sugerira da bi putovanje kroz crvotočine moglo biti moguće.

Ako je to istina, možda će buduće generacije jednog dana naučiti kako ih koristiti za istraživanje zvijezda.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.