'Cigla' u središtu Mliječne staze, Foto: NASA/Caltech

‘Cigla’ u svemiru zbunjuje stručnjake: ‘Ovo otkriće dovodi u pitanje naše dosadašnje spoznaje’

Autor: Zlatko Govedić

U samom središtu naše galaktike, neobičan oblak prašine pravokutnog oblika, nazvan “Cigla” (eng. “Brick”), već dugo zbunjuje znanstvenike, a najnovija istraživanja otkrivaju nove informacije o njegovom sastavu, koja bi čak mogla dovesti u pitanje dosadašnje razumijevanje formiranja zvijezda.

Zbog svoje neprozirnosti i oblika, dosada se procjenjivalo da Cigla ima masu 100.000 puta veću od Sunčeve.

No prema trenutnim shvaćanjima formiranja zvijezda, takva bi gustoća trebala rezultirati stvaranjem novih masivnih zvijezda, što se, međutim, nije dogodilo.

‘Cigla’ u središtu Mliječne staze, Foto: NASA/Caltech

Brojna pitanja

Nova studija, na temelju opažanja svemirskim teleskopom James Webb, otkriva da Cigla nije samo plin, već je ispunjena smrznutim ugljičnim monoksidom, mnogo više no što se pretpostavljalo.

To otkriće značajno utječe na način na koji znanstvenici analiziraju tamne oblake u središtu Mliječne staze.

“Sada smo bolje razumijemo što se točno događa u Cigli i gdje je masa. No time smo otvorili više pitanja nego što smo ih zatvorili”, kaže astronom i voditelj studije Adam Ginsburg sa Sveučilišta u Floridi (Gainesville, SAD).

‘Cigla’ u središtu Mliječne staze, Foto: NASA/Caltech

Neka od tih pitanjima jesu: Zašto i gdje se ugljični monoksid smrzava u led? Zašto ne vidimo nove zvijezde kako se formiraju? Je li Cigla manje gusta nego što se mislilo? Što su čudne osobitosti poput grebena i vlakana unutar nje?
Još pitanja

Autori studije otkrili su da su snimke Cigle bile “pogrešne boje” čemu je uzrok – prisutnost leda od ugljičnog monoksida, što je bilo neočekivano.

Led od ugljičnog monoksida postavlja niz zagonetki jer se nalazi u relativno toplom okruženju od oko 60 kelvina (–213,15 °C), dok se taj plin obično zamrzava na 20 kelvina (–253,15 °C).

Astronauti otkrili kako točno miriše svemir: ‘Drugačiji je od svega ostalog, a evo kako nastaje’
Postavlja se pitanje je li prašina unutar Cigle hladnija od plina ili možda voda koja se smrzava zarobljava ugljični monoksid.

Poznato je da za svaku molekulu vodika vjerojatno postoji određena količina ugljičnog monoksida. Dok se metoda mjerenja molekula vodika koristi već 50 godina, otkriće da je ugljični monoksid u čvrstom obliku, a ne plinu, postavlja nova pitanja i otvara mogućnosti za daljnja istraživanja.

Prema tome, ovo otkriće ukazuje na to da Cigla nije toliko “aktivno obdarena” stvaranjem zvijezda kako se očekivalo, iako bi prema svim izračunima trebala biti jedno od najaktivnijih mjesta za formiranje zvijezda u galaktici.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.