Foto: Pixabay

ČEŽNJA LJUDSKE CIVILIZACIJE! Hoćemo li ikada moći putovati kroz vrijeme? Fizičar na pragu velikog otkrića

Autor: Dnevno

Student fizike Germain Tobar osmislio je matematički model koji bi mogao riješiti paradokse putovanja kroz vrijeme, piše portal Unexplained Mysteries. 

Putovanje kroz vrijeme tehnologija je koja je oduvijek bila središnja čežnja znanstvene fantastike. Međutim, u ovoj ideji javljaju se mnogi nerješivi paradoksi.

Zamislite da otputujete u vrijeme kako biste spriječili smrtonosnu bolest. Međutim, kada biste se vratili u taj moment prošlosti, ne bi bilo bolesti koju treba zaustaviti.

Student fizike Germain Tobar iz Australije smatra kako je osmislio matematički model kojim će se ti paradoksi zaobići.

Prema njegovim tvrdnjama prostorvrijeme sposobno je prilagoditi se tome da se događaji uopće ne dogode. U navedenom primjeru, to bi se moglo manifestirati tako da se bolest pojavi unatoč nastojanjima da je povratkom u prošlost zaustavite čime ona postoje neizbježni događaj.

“Klasična dinamika nam govori da ukoliko poznajemo stanje nekog sustava u određenom vremenu, to nam može ispričati cijelu njegovu povijest”, govori Tobar.

“Međutim, Einsteinova teorija relativnosti predviđa postojanje vremenske petlje ili putovanja kroz vrijeme – gdje se jedan događaj može odvijati i u prošlosti i budućnosti – teoretski, time klasičnu “dinamiku okrećemo na glavu”.




Naravno, ovo je potpuno hipotetski. Preostaje za vidjeti je li putovanje kroz vrijeme moguće.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.