Pixabay

BUDUĆNOST JE VEĆ TU? ‘Vanzemaljce su uništile klimatske promjene, što vjerojatno čeka i civilizaciju ljudi’

Autor: dnevno.hr

Razlika između održive budućnosti i smrtonosnog kolapsa u velikoj mjeri ovisi o predviđanju stanovništva - koliko su brzo shvatili da uništavaju planet i koliko brzo su poduzeli konktretne mjere

Astrofizičar Adam Frank sa Sveučilišta u Rochestu sa suradnicima je simulirao četiri zajednička scenarija za kraj civilizacije visoke energije, navodi LiveScience. Tri scenarija rezultirali su masovnim gubitkom stanovništva. U prvotnoj simulaciji vanzemaljska populacija živjela je u planetski uvijetima, iskorištavanjem čijih resursa i ne obvnavljajući ih, svoju su civilizaciju sami priveli kraju. Drugi dio simulacije odnosio se na stvaranje uvjeta koji su vazemaljsku civilizaciju postavili u mogućnost obnavljanja vlastitih izvora opstanka odnosno pretvaranjem ograničenih prirodnih resursa vlastitog planeta u energiju.

”Zakon fizike nalaže da izgradnja svake mlade, energetski intenzivne civilizacije, mora imati povratne informacije o svome planetu”, uvjeren je astrofizičar Frank. ”Vidjeti klimatske promjene u simuliranom svemirsom kontekstu, znanstvenicima naprosto daje bolji uvid u ono što se sada događa i kako se s time nositi, zato smo i krenuli u realizaciju ovakvih simulacija”, pojašnjava dalje Frank.

Rezultati do kojih su došli provođenjem ovog istraživanja bili su, očekivano, prilično zastrašujući. Od četiri zajedničke ‘trajektorije’ za energetski intenzivne civilizacije, tri su završile apokaliptično. Četvrti scenarij – put koji je značio usmjeravanje cijele izvanzemaljske civilizacije snažno prema održivim izvorima energije, funkcionirao je tek kad su civilizacije jasno prepoznale štetu koju su činili na planetu i potom odmah djelovali.

“Posljednji scenarij je najstrašniji”, pojašnjava Frank. “Čak i ako ste ispravno radili, ako ste dugo čekali, još uvijek biste mogli uništiti vašu populaciju.”

Tri scenarija do apokalipse

Za Franka, put za stavranje apokalipse započinje Uskršnjim otokom. Uskršnji otok predstavlja osobito koristan primjer za vlastite potrebe jer se često uzima kao pouka za globalnu održivost. “Mnoge studije pokazuju da su stanovnici Uskršnjih otoka iscrpili svoje resurse, dovodeći do gladi i uništenja civilizaciju otoka.

U prvom simuliranom scenariju, civilizacija stanovništva raste u kratkom vremenskom razdoblju, a kako vanzemaljci grickaju energiju i otpuštaju stakleničke plinove, temperatura planeta također raste.Stanovništvo opstaje I raste , a zatim prelazi u kategoriju naglog pada jer rastuće temperature, zbog povećanja stakleničkih plinova, čine preživljavanje sve težim I težim.

Drugi scenarij je održivost. Ovdje se i planetarna populacija i njegova globalna temperatura povečavaju brzo, a zatim se spuštaju kada civilizacija prepozna reciprocitet upravljanja resursima I njegovog utjecaja na prirodu. Da bi se postigla ravnoteža, stanovništvo se mora prebaciti iz resursa koji zauzimaju visoku cestarinu na planeti (poput nafte) na održive resurse (poput solarne energije). To će civilizaciji osigurati opstanak.

I treći i četvrti scenariji astrofizičar Frank naziva ‘kolapsom’. Ovdje se također I populacija i temperatura planeta dramatično povećavaju tijekom kratkog razdoblja. Ali u ovom dijelu similacije, kad ljudi počnu umirati zbog nedostatka osnovnih resursa, nema preživjelih. Bilo da civilizacija samo odumire ili potpuno propada, ovisi o tome koliko je okoliš osjetljiv i koliko brzo reagira na porast populacije. Čak i ako civilizacija u nekom periodu shvati da iskorištavanje šteti okolišu i pokuša se prebaciti na održive resurse, ipak je kasno.  Civilizacija bi mogla privremeno privući usporavanje rasta populacije, ali na kraju ipak pada na nulu I šteta je konačna, a civilizacija osuđena na propast.

Postupajte dok civilizacija traje

U ovom simulacijskom procesu, razlika između održive budućnosti i smrtonosnog kolapsa bila je u velikoj mjeri ovisna o predviđanju stanovništva – koliko su brzo shvatili da uništavaju planet i koliko su brzo poduzeli konktretne mjere. Prema Franku, ova razlika treba motivirati ljude da ozbiljno shvate klimatske promjene.

”U cijelom svemirskom prostoru i vremenu imat ćemo pobjednike, koji su uspjeli vidjeti što se događa i otkriti put do mopstanka te gubitnike, koji jednostavno nisu mogli ostvariti učinkovito zajedničko djelovanje i njihova civilizacija pala je na putu” , zakjučio je Frank rezultate njihovog istraživanja.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.