Mural u Kuala Lumpuru / Flickr

Britanski inženjer napokon otkrio lokaciju malezijskog zrakoplova!? Nalazi se na 1200 m dubine?

Autor: Zlatko Govedić

Najveći zrakoplovni misterij u povijesti svakako je MH370, što je oznaka za Let 370 putničkog zrakoplova Boeing 777-200ER tvrtke Malaysia Airlines koji je 8. ožujka 2014. letio iz Kuala Lumpura za Peking. U 1.22 po lokalnom vremenu, 41 minutu nakon polijetanja, kontrola leta u Subangu izgubila je kontakt sa zrakoplovom dok se nalazio iznad Tajlandskoga zaljeva. U 2.40 matična je tvrtka zrakoplov proglasila nestalim. Na letu je bilo 12 članova posade i 227 putnika iz 14 zemalja. Zrakoplov je bio star 11 godina.

Ma koliko nevjerojatno zvučalo, golemi putnički zrakoplov dužine 63,7 m, raspona krila 60,9 m i mase 250 tona do dana današnjega nije pronađen, što je ostavilo prostora nebrojenim teorijama (zavjere). Ipak, sve se vjerojatnijim čini da zrakoplov nije doživio nesreću, već da ga je pilot namjerno odvezao u propast iz nepoznatih razloga.

Britanski inženjer aeronautike Richard Godfrey sada vjeruje da je uspio odrediti posljednje počivalište MH370 u dijelu Indijskog oceana 2000 km zapadno od Pertha u Australiji.

Da bi ga pronašao, kombinirao je više skupova podataka iz nekoliko različitih izvora.

“Nitko prije nije kombinirao satelitske podatke Inmarsata, podatke o performansama Boeinga, oceanografske podatke o plutanju krhotina i WSPR neto podatke. Nadamo se da ćemo moći dati zaključke najbližim rođacima i odgovoriti javnosti i zrakoplovnoj industriji o tome što se točno dogodilo s MH370 i kako to spriječiti u budućnosti”, kaže Godfrey.

Njegovi nalazi pokazuju da olupina leži na dubini od oko 1200 m na području promjera 75 km, što je daleko manje područje od bilo kojeg prethodnog pretraživanja.

“Olupina bi se mogla nalaziti iza litice ili u kanjonu na dnu oceana… No financiranje nove potrage je upitno. Realno, želimo biti u Južnom oceanu za ljeta na južnoj polutki, što je otprilike sada. Dakle, potraga bi mogla početi za 12 mjeseci, jer ne možete prikupiti sav alat i logistiku zajedno i na licu mjesta u kratko vrijeme”, zaključuje Godfrey.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.