Pixabay

Bordeli robota već vladaju svijetom! Lutke će uskoro dobiti ljudska prava?

Autor: Dnevno.hr

U raspravama o budućoj tehnologiji, o robotima koji će zamijeniti ljude nameće se pitanje o tome hoće li oni dobiti i ljudska prava. Danas se borimo za vlastita ljudska prava, borimo se za životinjska prava pa zašto ne bi i roboti bili ljudi? Jedan istraživač vjeruje da kiborzi, roboti koji dobivaju ljudske dijelove kao što je mozak zaslužuju barem djelomično ljudska prava.

Koliko je ljudskih dijelova potrebno da robot postane osoba? Koji su to dijelovi? U Vancouveru i cijeloj Kanadi te Texasu i Houstonu su 2018.godine veliku pozornost izazvali seks roboti jer je agencija pod imenom Kinkysdolls htjela otvoriti robotske bordele poput onog u Torontu.

Kiborg je kibernetički organizam koji se sastoji od umjetnih i prirodnih dijelova, a ima poboljšane sposobnosti. Ženske i muške “lutke” pružaju realno sekusalno iskustvo I zadovoljstvo, a sadrže vještine kojima odgovaraju na znakove i potrebe klijenata. U zanimljivoj raspravi dr.Olivera Bendela, profesora primijenjenih znanosti i umjetnosti te savjetnika njemačkog Bundestaga ističe da roboti očima čitaju želje klijenata te da će biti najnapredniji androidi u narednih 20 godina. Profesor ističe kako bi ih trebalo smatrati” elektronskim osobama “sa” moralnim pravima ” ako mogu da osjete ili trpe, ako imaju svijest ili volju za životom.”

Je li moguće? Hoće li ovi roboti dobiti ljudska prava. Početkom 2017. godine Europski parlament je objavio izvještaj kojim je predlaže da se robotima za samoučenje dodijeli status „elektronske ličnosti“, što bi ih u određenom smislu učinilo „pravnim osobama“ kao što je slučaj s korporacijama.

Mnogi ovaj potez ne smatraju načinom da se robotima osiguraju zaštitna ljudska prava već da se proizvođači oslobode pravne odgovornosti ako robot počini zločin ili nekoga ubije. Međutim, “pravna lica” mogu ulagati u kampanju i mogu “kupiti” političare koji će im dati prava koja žele.

Roboti mogu nositi ljudske ćelije koje se razvijaju u ljudske dijelove. U kojem trenutku će ti kiborzi izgubiti svoju humanost? Još samo treba da se netko odluči promijeniti ovaj status. Tko će to učiniti? Znanstvenici? Političari? Religiozni vođe? Filozofi? Hoće li roboti tako izgubiti ‘ljudskost’ koju zapravo nemaju?

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.