fbpx
Ilustracija

Borba protiv ‘deepfake’ tehnologije: Jedan detalj u oku otkriva gledate li u osobu koja zapravo ne postoji!

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su razvili tehnologiju ​​kojom bismo mogli otkriti jesu li lica koja gledamo stvarna ili su napravljena umjetnom inteligencijom poput grafičke obrade ili tehnologije “deepfake”.

Tajna je u očima, preciznije – u obliku zjenice, zaključak je tima znanstvenika koji je predvodio Hui Guo, informatičar s Državnog sveučilišta u New Yorku.

Zumirajući umjetne oči lažnih lica koje je stvorio sustav strojnog učenja nazvan “generativna suparnička mreža” (GAN), istraživači su primijetili nešto čudno. Za razliku od pravih zjenica, mnoge lažne zapravo nisu bile okrugle.

“Zdrave odrasle osobe imaju kružne oblike zjenica. U usporedbi sa stvarnim licima, uočavamo da se nedosljednosti mogu uočiti u područjima oka lica generiranih GAN-om”, navodi se u studiji.

Istraživači smatraju da to te neobične razlike dolazi zato što GAN ne razumije anatomiju ljudskog oka, napose geometrijske oblike zjenica.

Kako bi istražili koliko je taj fenomen rasprostranjen, istraživači su razvili alat za otkrivanje koji automatski izvlači obrise zjenica iz očiju na fotografijama, a zatim ih procjenjuje kako bi provjerio imaju li eliptične oblike.

U eksperimentu na 2000 slika (1000 su stvarna lica, a 1000 lažna), sustav je uspješno razlikovao dvije skupine.

“Utvrdili smo da nepravilni oblici zjenica postoje na visokokvalitetnim licima generiranim StyleGAN-om, koja se razlikuju od pravih ljudskih zjenica. Predlažemo novu fiziološki utemeljenu metodu koja može upotrijebiti nepravilne oblike zjenica kao znak za otkrivanje lica generiranih GAN-om, što je jednostavno i učinkovito”, navodi tim.
Navedena bi tehnologija jednoga dana mogla pomoći u suzbijanju zlonamjerne upotrebe lažnih prikaza realnog izgleda koji se, između ostalog, postavljaju na društvenim mrežama. Dakako, sve dok netko ne nauči stvarati ispravne oblike zjenica na lažnim licima.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.