Ilustracija/Pexels

‘BOMBA U ASTRONOMIJI’: Znanstvenici iznijeli radikalno drukčiji pogled na svemir u kojem živimo

Autor: Zlatko Govedić

Prema matematičkim modelima, tamna tvar je sastavnica svemira koja ne emitira i ne reflektira dovoljno zračenja da bi ju se moglo izravno opažati. No na postojanje tamne tvari upućuju astronomska opažanja njezinih gravitacijskih učinaka. Prve pretpostavke o postojanju tamne tvari iznio je 1930-ih Fritz Zwicky, a temeljile su se na tzv. virijalnom teoremu, prema kojemu se ukupna masa potrebna za vezanje galaktika u galaktičke skupove ne može dobiti samo na temelju vidljive tvari.

No međunarodni tim znanstvenika sada kaže da je pronašao nove dokaze da tamna tvar uopće ne postoji.

“Vjerojatno bi, u tom slučaju, čista matematika mogla objasniti zašto se galaktike ponašaju kako se ponašaju”, rekla je Stacy McGaugh, astronomkinja sa Sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu.

Novo istraživanje upućuje na zaključak da se znakovi slabe gravitacijske plime, poznati kao “učinak vanjskog prostora”, mogu statistički uočiti u orbitalnim brzinama zvijezde u više od 150 galaktika. Autori kažu da taj učinak ne može biti objašnjen teorijama tamne tvari, ali može modificiranom teorijom Newtonove dinamike.

Dosad je ta modificirana teorija preživjela nekoliko testova, ali većina istraživača ipak i dalje zastupa teoriju tamne tvari.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.