fbpx
Screenshot/Youtube

BIZARNO! Silovatelj, varalica i bjegunac prozvao se ‘duhovnim poglavarom svih hinduista’, a sada je osnovao državu koja je sudjelovala na sjednici UN-a

Autor: Zlatko Govedić

Predstavnici nepostojeće države imenom “Sjedinjene Države Kailasa” sudjelovali su na dva sastanka odbora UN-a u Ženevi u veljači.

Dužnosnik UN-a rekao je da su njihovi podnesci “irelevantni” i “tangentni” za pitanja o kojima se raspravlja.

Samozvani guru Nithyananda tražen je u Indiji u nekoliko slučajeva, uključujući silovanje i seksualni napad.


Nithyananda, koji tvrdi da je osnovao Sjedinjene Države Kailasa 2019., odbacio je optužbe.

Pojavljivanje “Kailase” na događajima UN-a prošlog tjedna dospjelo je na naslovnice u Indiji. Indijska vlada još nije javno komentirala tu stvar.

Dužnosnik UN-a rekao je BBC-u da su “predstavnici Kailase prisustvovali dvama javnim sastancima UN-a u Ženevi u veljači”.

Prvi je bio rasprava o zastupljenosti žena u sustavima odlučivanja koju je 22. veljače organizirao Odbor za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW). Predstavnici Kailase sudjelovali su i na drugoj raspravi o održivom razvoju, čiji je domaćin bio Odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava (CESCR), 24. veljače.

“Ove opće rasprave jesu javni sastanci otvoreni za svakoga tko je zainteresiran”, kaže Vivian Kwok, službenica za medije u Uredu visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, koji nadzire ta dva odbora.
Kwok dodaje da pismeni podnesak Kailase CEDAW-u neće biti uključen u njihovo izvješće jer je “irelevantan za temu opće rasprave”.

Kazala je i da izjava predstavnika USK-a na drugoj raspravi neće biti uzeta u obzir jer je njen fokus “bio tangentan na temu o kojoj se radi”.

Videozapis druge sjednice na web stranici UN-a pokazuje da se, kada su sudionici pozvani da postave pitanje, jedna se žena predstavila kao Vijayapriya Nithyananda, “stalna veleposlanica Sjedinjenih Država Kailase” i rekla da želi postaviti pitanje o “pravima domorodačkog stanovništva i održivom razvoju”.
Ona opisuje SDK kao “prvu suverenu državu za hinduiste” koju je uspostavio Nithyananda, “vrhovni poglavar hinduizma”. Ona također tvrdi da je SDK bio “uspješan u održivom razvoju” jer je svim svojim građanima besplatno osigurao potrepštine poput hrane, skloništa i medicinske skrbi. Njezino pitanje odnosi se na to koje se mjere mogu poduzeti da se “zaustavi progon” Nithyanande i naroda Kailase.

Među ostalima koji su postavljali pitanja tijekom rasprave bili su predstavnik organizacije pod nazivom One Ocean Hub i predavač na Sveučilištu Essex.

Bivši indijski diplomat Preeti Saran, stručnjak za Aziju i Pacifik u CESCR-u, bio je među sudionicima rasprave.

Nithyananda, koji se suočavao s optužbama za silovanje, pobjegao je iz Indije 2019. Jedna ga je učenica optužila za silovanje 2010., nakon čega je nakratko uhićen prije nego što je dobio jamčevinu. Optužen je pred sudom 2018. godine.

Nekoliko dana prije nego što je napustio zemlju, posebna policijska prijava također ga je optužila za otmicu i zatočenje djece u svom ašramu u zapadnoj državi Gujarat.

Nije jasno kamo je pobjegao i kako je tamo dospio.

Iste je godine tvrdio da je kupio otok u blizini obale Ekvadora i osnovao novu državu pod imenom Kailasa, nazvanu po planini na Himalaji koja se smatra prebivalištem hinduističkog boga Śive.

U to vrijeme, Ekvador je zanijekao da je on u zemlji i rekao da “Nithyananda nije dobio azil od Ekvadora niti da mu je pomogla vlada Ekvadora”.

Otada se on ne pojavljuje u javnosti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.