Foto: YouTube

Bizarna situacija na krajnjem sjeveru Europe: Moraju što prije preseliti cijeli grad

Autor: H.B.

Na krajnjem sjeveru Švedske, u slikovitom gradu Kiruni, stanovnici se suočavaju s ne baš uobičajenom situacijom koja iziskuje masovno preseljenje i to cijelog grada. Grad je to koji je poznat po golemom rudniku željezne rude i podzemnom centru koji je inače otvoren za posjetitelje.

Grad je to s više od 17.000 stanovnika i mora se, zgradu po zgradu, premjestiti na potpuno novu lokaciju i to zbog nedavnog otkrića vrlo vrijednih minerala i elemenata potrebnih za proizvodnju baterija za električne automobile i vjetroturbine. Zamjenica premijera Švedske, Ebba Busch, rekla je početkom godine da je Kiruna “zlatni rudnik”, a njime sada upravlja švedska državna tvrtka LAB.


Problem je rudnik

Rudnik u Kiruni opskrbljuje čak 80 posto država Europske unije i samim time Europa je zbog njega neovisna kada je u pitanju ova ruda, ali u toj sreći ima i dosta nesreće. Iz rudnika u Kiruni se svaki dan izvuče ruda u vrijednosti čak šest Eiffelovih tornjeva, a to pak uzrokuje deformacije u tlu na zapadnoj granici rudnika. Posljedično, stanovnici Kirune su u opasnosti jer rudnik bi mogao progutati grad.

Lokalni izvještaji pak sugeriraju da su u bolnici u gradu pronađene pukotine, a lokalna se škola više ne smatra sigurnom za učenike i profesore. Zbog svih rizika, sada je u tijeku projekt za premještanje Kirune oko pet kilometara istočno od starog grada, a očekuje se da će premještanje biti gotovo do 2026. godine.

Neke se građevine, poput crkve otvorene 1912. godine ipak neće seliti i nastavit će s radom kako su radile i do sada, ali će tisuće i tisuće ljudi ipak morati preseliti u nove domove.

Čovjek iskopao rupu u vrtu i naletio na betonsku kutiju: Otvorio ju je i istog trenutka zažalio
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.