Screenshot/Youtube

Bizaran fenomen prestravio građane: U samo jednom danu tisuću ptica uginulo oko goleme zgrade

Autor: Zlatko Govedić

Zgrada McCormick Place u Chicagu (Iliinois, SAD), najveći konvencijski centar u Sjevernoj Americi, nedavno je bila odgovorna za smrt najmanje tisuću malih ptica koje su se zabile u njezine debele staklene zidove.

Prema informacijama iz udruge Chicago Bird Collision Monitors (CBCM), volonterskog konzervacijskog projekta posvećenog zaštiti selica ptica, 5. listopada pronađeni su leševi najmanje 1000 malih ptica, uključujući vrste: Tennessee warbler (Leiothlypis peregrina), hermit thrush (Catharus guttatus) i American woodcock (Scolopax minor).


Sve su uginule pošto su se sudarile s prozirnim staklenim zidovima tog golemog zdanja koje ptice jednostavno ne mogu detektirati.

Neobičan i tragičan događaj

CBCM je izvijestio da je ovo najveći broj smrtnih slučajeva ptica uzrokovanih sudarima koje su zabilježili na području jedne zgrade u jednom danu. Nažalost, broj smrti može biti i puno veći jer mnoge ptice nastavljaju letjeti nakon što pretrpe teške ozljede, a umiru tek nekoliko sati poslije.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega, ali to je ogroman broj ptica koje smo pronašli, i mrtvih i ozlijeđenih”, kaže Annette Prince, direktorica CBCM-a, dodajući da je masovna smrt “vrlo neobičan i tragičan događaj”.

Stručnjaci procjenjuju da oko milijardu ptica svake godine ugiba zbog sudara s građevinama izrađenima ljudskim rukama, pri čemu oni sastavljeni od stakla predstavljaju najveću opasnost.

Međutim, zabilježiti najmanje tisuću smrtnih slučajeva ptica oko jedne zgrade u jednom danu iznimno je neobično.

Ekolog Douglas Stotz iz Field Museuma u Chicagu kaže da su “u jednoj noći imali smrtnost koja odgovara cijeloj godini” i dodao da se u McCormick Place godišnje zabija između 1000 i 2000 ptica.
Splet loših okolnosti

“Gdje god imate staklo, imat ćete ptice koje se zabijaju u prozore, no u ovom konkretnom slučaju, velik broj smrtnih ishoda također ukazuje na neuobičajeno velik broj ptica koje su letjele u i oko Chicaga prošlog tjedna, vjerojatno leteći iz Kanade prema Južnoj i Srednjoj Americi”, dodaje Bryan Lenz iz udruge American Bird Conservancy.

Koliko je životinja do danas živjelo na Zemlji? Stručnjaci izračunali brojku od koje će vam se zavrtjeti

Nažalost za ptice, McCormick Place prošlog je tjedna bio domaćin važnog događaja, što je značilo da je većina svjetala bila upaljena, što je samo dodatno zbunilo životinje.

Studije su pokazale da je svjetlosno onečišćenje jedan od glavnih uzroka sudara ptica s građevinama izrađenima rukama čovjeka te da gašenje polovice svjetala u velikim zgradama može smanjiti sudare 6 do 11 puta. Da stvar bude gora, grad je zahvatilo olujno nevrijeme, što je prisililo ptice da lete niže i tako se suoče s još većim rizikom od sudara.
Projekt praćenja ptica Birdcast procjenjuje da je oko 1,5 milijuna ptica letjelo iznad Cook Countya u noći 5. listopada.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.