Foto: Ilustracija/Pixabay

‘BIT ĆE ŽRTAVA’ Stručnjaci upozorili na razorne posljedice toplinskih valova koji pogađaju Europu

Autor: D. M.

Britanska meteoloroška služba je upozorila da bi ljudski životi mogli biti u opasnosti jer će početkom idućeg tjedna vjerojatno doći do rekordno visokih temperatura, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Meteorolozi su rekli da, s obzirom na toplinski val koji će biti na vrhuncu u utorak, postoji 80-postotna vjerojatnost da će temperatura biti viša od 38.7 Celzijevih stupnjeva, što je najviša temperatura zabilježena u Velikoj Britaniji 2019. godine

Temperature će rasti na kraju ovog tjedna, a meteorološka služba je izdala upozorenje o toplinskom valu koji će pogoditi većinu Engleske i Walesa od nedjelje do utorka.

Postoji i 50-postotna vjerojatnost da će temperature doseći 40 Celzijevih stupnjeva negdje u Velikoj Britaniji, vjerojatno uzduž koridora A1, autoceste koja povezuje London s Edinburghom, a meteorološka je služba po prvi put izdala takozvano crveno upozorenje za ekstremne vrućine.

Britanska služba za zdravstvenu zaštitu je povećala razinu opasnosti od vrućine s tri na četiri.

Do razine četiri dolazi “kada je toplinski val toliko jak i/ili dugotrajan da se njegovi učinci proširuju izvan sustava zdravstvene i socijalne skrbi… Na toj razini, bolesti i smrt mogu zadesiti i zdrave osobe u dobroj formi, a ne samo rizične skupine”, objasnila je služba.

Crveno upozorenje meteorološke službe od ponedjeljka do utorka odnosi se na područje od Londona do Manchestera i do doline York na sjeveroistoku Engleske.




“Ako ljudi imaju ranjive članove obitelji ili susjede, sada je pravo vrijeme da se pobrinu da poduzmu adekvatne mjere kako bi se mogli nositi s vrućinom jer ako je prognoza takva kakva mislimo u područjima crvene opasnosti, ljudski životi su u opasnosti. Ovo je veoma ozbiljna situacija”, rekao je glasnogovornik službe Grahame Madge.

Željezničke tvrtke su savjetovale putnicima da izbjegavaju putovati u ponedjeljak i utorak osim ako je njihovo putovanje “apsolutno potrebno”, a vozačima automobila je preporučeno da ne putuju tijekom najtoplijih dijelova dana, osobito ako imaju starije automobile.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.