Bryan Johnson, Screenshot/Youtube

Biohaker želi zaustaviti starenje: ‘Ovako sam izgledao prije milijunskog projekta’

Autor: Zlatko Govedić

Bryan Johnson, 46-godišnji biohaker, izazvao je kontroverzu svojom ekstravagantnom potragom za preokretom starenja kroz svoju samofinanciranu inicijativu, Project Blueprint. Poduzetnikovo nedavno otkriće njegove fizičke transformacije otkako je započeo pothvat protiv starenja mnoge je zaprepastilo i potaknulo široku raspravu o izvedivosti i etičnosti takvih radikalnih nastojanja.

Od početka projekta Blueprint 2021., Johnson je neumoljiv u svojoj potrazi za vječnom mladošću, dokumentirajući svoje putovanje na društvenim mrežama. S izjavama da “ne planira umrijeti“, Johnsonov pothvat pridobio je velik interes javnosti.

“Biohaker” po definiciji, milijunaš Johnson eksperimentira raznim tehnikama i pedantno prikuplja podatke o ljudskom tijelu kako bi odredio optimalne pristupe za svoj “križarski pohod protiv starenja”. Njegov režim, koji su neki nazvali “rigoroznim”, obuhvaća niz postupaka uključujući strogu kontrolu kalorija, povremeni post, dnevne dodatke prehrani i lijekove, regulirani raspored spavanja i terapiju crvenim svjetlom.

Sveobuhvatne procjene

Pod vodstvom tima od 30 liječnika, koje predvodi stručnjak za borbu protiv starenja Oliver Zolman, zdravlje Bryana Johnsona pomno se prati, uz sveobuhvatne procjene koje pokrivaju aspekte kao što su sastav krvi, kardiovaskularno zdravlje, funkcija jetre i bubrega, kognitivni učinak i seksualno zdravlje.
Naime, Johnson se pridržava veganske prehrane, unoseći točno 1977 kalorija dnevno, uglavnom cjelovitih namirnica. Njegovu dnevnu rutinu obilježavaju rano ustajanje u 4.30, rigorozne vježbe i konzumacija brojnih suplemenata.

Značajna poboljšanja u svom fizičkom stanju Johnson pripisuje projektu Project Blueprint, tvrdeći da posjeduje kapacitet pluća i razinu kondicije 18-godišnjaka, uz mladenačko srce i kožu.

(FOTO) Milijunaš (45) želi imati penis kao 18-godišnjak: Tretman plaća dva milijuna dolara godišnje
Granice ljudskog vijeka

Međutim, kritičari tvrde da dok Johnsonovi unutarnji biomarkeri mogu sugerirati pomlađivanje, učinkovitost i implikacije takvih intervencija ostaju sporne.

Unatoč Johnsonovim tvrdnjama o uspjehu, u znanstvenim krugovima vlada skepticizam. Andrew Steele, znanstvenik koji se bavi dugovječnošću, naglašava dominantnu ulogu genetike u određivanju očekivanog životnog vijeka, postavljajući pitanje u kojoj se mjeri starenje uistinu može preokrenuti. Slično, Moshe Szyf, profesor farmakologije i terapije, izražava rezerve u pogledu dostižnosti Johnsonovih navodnih ishoda trenutnim znanstvenim sredstvima.

U svjetlu revolucionarnih nastojanja Bryana Johnsona, rasprava o granicama ljudske dugovječnosti i etičkim implikacijama radikalnih intervencija protiv starenja nastavlja se razvijati, postavljajući duboka pitanja o prirodi starenja i težnji za besmrtnošću u modernom dobu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.