Wikimedia Commons

BIN LADENOVA NEĆAKINJA ŠOKIRALA: ‘Novi teroristički napad u stilu 11. rujna može biti spriječen samo ako Trump opet bude izabran’

Autor: Zlatko Govedić / 7Dnevno

“Još jedan teroristički napad u stilu 11. rujna može biti spriječen samo ako predsjednik Donald Trump bude ponovno izabran u studenome 2020. godine. Naime, ISIS se raširio pod upravom Obame i Bidena, što je dovelo do dolaska terorista u Europu. Trump je pokazao da štiti Ameriku od stranih prijetnji uklanjanjem terorista u korijenu i prije nego što su dobili priliku za napad.”

Očekivali biste da je tu rečenicu izrekao neki ultrakonzervativni Amerikanac iz kakvog predgrađa u Alabami. No, vjerovali ili ne, to je prošlog tjedna za američke medije izjavila Noor bin Ladin (33), nećakinja pokojnog Osame bin Ladena (1957.-2011.), osnivača panislamske organizacije Al-Qaide i glavnog organizatora terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Kako bi se odmakli od Osamine ostavštine, cijela Noorina obitelj prezime ne piše “Laden” nego “Ladin”. Iako živi u Švicarskoj, Noor se smatra “Amerikankom u srcu” i često nosi crvenu bejzbolsku kapu s Trumpovim sloganom: “Učinimo Ameriku ponovno velikom”.

“Pristaša sam predsjednika Trumpa još otkako je objavio da se kandidirao u ranim danima 2015. godine. Promatrala sam ga izdaleka i divim se odlučnosti tog čovjeka. On mora biti ponovno izabran. Od vitalne je važnosti za budućnost ne samo Amerike nego i Zapada u cjelini. Pogledajte sve terorističke napade koji su se dogodili u Europi u proteklih 19 godina. Potresli su nas do srži. Radikalni islamizam potpuno se uvukao u naše društvo. U SAD-u je vrlo zabrinjavajuće što se ljevica potpuno svrstala uz ljude koji dijele tu ideologiju”, dodala je još Bin Ladin.

Ni danas, 19 godina nakon najvećeg terorističkog napada u povijesti čovječanstva, ne jenjavaju nebrojene teorije urote o tom zastrašujućem događaju. One se mogu svrstati u tri glavne skupine.

Prva se naziva LIHOP (“Let it happen on purpose”, tj. “Neka se dogodi namjerno”). Prema tim scenarijima, ključni pojedinci u američkoj vladi znali su da će se dogoditi napadi pa su namjerno ignorirali upozorenja i aktivno oslabili obranu Sjedinjenih Država kako nitko ne bi presreo sporne letove.

Druga skupina obično se naziva MIHOP (“Make it happen on purpose”, tj. “Učini to namjerno”) te podrazumijeva ideju da su sami američki dužnosnici isplanirali napade i surađivali s Al-Qaidom kako bi se oni realizirali.

U treću se skupinu ubrajaju sve ostale teorije prema kojima su službena izvješća o tom događaju pogrešna te ostavljaju prostor za konačan stav o planiranju i izvedbi napada.

Teoretičari urota

Američki portal Popular Mechanics prošle je godine na obljetnicu terorističkih napada 11. rujna 2001. godine objavio članak koji je razjario brojne čitatelje jer je pokopao gotovo sve konspiracijske teze koje se odnose na tehnološko tumačenje urušavanja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra.

Prvo, teoretičari urota smatraju kako su mnogi katovi “blizanaca” morali biti ispunjeni eksplozivom jer udari putničkih zrakoplova nisu bili dovoljni da bi prouzročili takvu devastaciju. Jedan se zrakoplov zabio na razinu nebodera od 94. do 98. kata, a drugi u razinu od 78. do 84. kata. Oba nebodera imala su 110 katova.

Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) proveo je veliku studiju 2005. godine koja je pokazala da su krhotine zrakoplova presjekle komunalnu osovinu jezgre sjevernog nebodera i tako stvorile neku vrstu cjevovoda za gorivo zrakoplova koje se zapalilo i uništilo cijelu zgradu. Njegov put kroz otvor za dizala bilo je nemoguće zaustaviti.

Drugo, teoretičari urote smatraju kako vatra uzrokovana eksplozijom zrakoplova nije mogla biti toliko vruća da rastopi čelik. Naime, gorivo zrakoplova gori na temperaturi između 420 i 800 Celzijevih stupnjeva, dok se čelik topi tek na 1500 stupnjeva.

Stručnjaci objašnjavaju da nije bilo potrebno otopiti čelik da bi se urušili neboderi. Bilo je dovoljno oslabiti čeličnu strukturu, a to je moguće i na temperaturama nižima od 500 stupnjeva. Osim toga, nije gorjelo samo gorivo nego i brojni materijali u zgradi poput tepiha, zastora, namještaja i papira koji su bili pogodno tlo za brzo širenje požara.

Treće, prilikom eksplozije dijelovi nebodera i njihove okolice bili su prekriveni ogromnim oblakom prašine za koji neki smatraju da nije mogao nastati od samog urušavanja, nego da je moralo doći do većeg broja eksplozija.

No Popular Mechanics tvrdi kako domino učinak urušavanja kata po kat, koji se kolokvijalno naziva “slaganje palačinki” ne zahtijeva nikakve dodatne eksplozije. Naime, zgrade imaju veliku količinu zraka u sebi. Kada su se katovi počeli slagati jedan po drugome, taj zrak mogao je izbaciti ogromnu količinu energije kroz prozore i druge otvore. Zato je došlo do tako velikog oblaka betonske prašine.

Tajna sedme zgrade

Četvrto, notorni američki politički ekstremist i teoretičar urota Alex Jones (46) često se pozivao na mjerenja seizmografa Sveučilišta Columbia u Palisadesu u državi New York koja su pokazala da je najveći udar zabilježen na početku urušavanja, prije nego što su goleme strukture dotakle tlo. To navodi na zaključak da su tornjeve morale srušiti snažne eksplozije.

Znanstvenici objašnjavaju da je riječ o “kategorički netočnim tumačenjima seizmografskih podataka, izvučenih iz konteksta”. Upravo suprotno, na seizmografu se jasno vidi da je podrhtavanje tla raslo za vrijeme urušavanja zgrada.

Peto, i možda najuvjerljivije, tumačenje teoretičara urote odnosi se na urušavanje sedme zgrade Svjetskog trgovačkog centra, nebodera od 47 katova, koji se nalazio u neposrednoj blizini “blizanaca”. Snimke jasno pokazuju da je do urušavanja te zgrade došlo sedam sati nakon “blizanaca”, a na prvi pogled uistinu se čini da je riječ o kontroliranom rušenju, a ne o posljedicama udara dvaju zrakoplova.

Nakon desetak godina istraživanja i niza prikupljenih dokaza NIST je objavio da su krhotine koje su na tu zgradu padale s “blizanaca” oštetite neboder mnogo više nego što se to prije mislilo. “Trećinu vanjske površine zgrade od središta do dna, gotovo 10 katova, i oko 25 posto u dubinu, zahvatile su krhotine”, rekao je vođa NIST-ova istraživačkog tima Shyam Sunder. “Kombinacija intenzivnog požara i niza strukturnog oštećenja zgrade potaknula su njezino urušavanje. To je primjer ‘progresivnog urušavanja’, procesa u kojem rušenje dijelova strukture automatski uzrokuje naprezanje koje dovodi od urušavanja cijele zgrade. Tome je pomogla i neobična struktura i dizajn zgrade pa je poput domino efekta, oštećenje jednog dijela, jednog kata, dovelo do vertikalne progresije urušavanja cijele strukture. Još su dva čimbenika mogla pridonijeti urušavanju, a to su nosači na petom i sedmom katu te činjenica da je požar gorio sedam sati te da vatrogasci nisu imali pristup zgradi. Sve je to bilo dovoljno da urušavanje bude neminovno”, zaključio je Sunder.

Lažirani pozivi

Osim dva putnička zrakoplova koja su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra, teroristi su oteli još dva. Jedan je udario u Pentagon, sjedište američkoga Ministarstva obrane u općini Arlington u državi Virginiji, a drugi se srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u državi Pennsylvaniji, 130 km istočno od Pittsburga, pošto su putnici pružili otpor otmičarima.

Teoretičari urota pitaju se kako je moguće da je zrakoplov s promjerom krila od 37 metara, koji je udario u Pentagon, ostavio rupu od samo pet metara. Neki stoga navode da u Pentagon nije udario Boeing nego raketa. Štoviše, smatraju da su tijela pronađena u Pentagonu naknadno postavljena, a pozivi iz zrakoplova lažirani. Zbog velikog interesa javnosti i na temelju Zakona o slobodi informacija, američke vlasti morale su 2006. godine prikazati snimke nadzornih kamera iz Pentagona i obližnjih zgrada. Nitko od prisutnih medija nije jasno vidio zrakoplov kako udara u Pentagon. Prenijeli su da su vidjeli “bijelu grudu, bijeli udar i tanku bijelu mrlju”. Službeno objašnjenje bio je ponudio profesor građevinarstva Mete Sozen (1930.-2018.) sa Sveučilišta Purdue u Indiani: “U trenutku udara, jedno krilo aviona udarilo je u tlo, a drugo u nosive stupove, zato je rupa bila tako mala. Šteta je dodatno umanjena jer je to krilo Pentagona bilo nedavno renovirano”.

Američki tutori

Očito, sami detalji napada na New York još će dugo biti predmet rasprava i političkih sukoba. Ostaje činjenica da se svijet nakon tog događaja uistinu stubokom promijenio. Osim pojačanja nadzora u zračnim lukama, došlo je do velikog pomicanja u globalnim odnosima velikih sila. Tadašnji američki predsjednik George W. Bush (74) iskoristio je taj nevjerojatni događaj za napad na Afganistan i Irak, s izgovorom da Saddam Hussein (1937.-2006.) razvija “oružje za masovno uništavanje” koje nikada nije otkriveno.

Dok još čekamo konačni sud povijesti, ne treba zaboraviti da neki još misle kako je Osama još živ te da starost provodi pod paskom svojih američkih tutora. Čini se da u današnje vrijeme nijedna teorija urote više nije dovoljno šokantna.

Autor:Zlatko Govedić / 7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.