Foto: YouTube screenshot

Bezdan koji zbunjuje znanstvenike: Ovo mjesto na Zemlji proždire zvuk, nemoguće mu je doći do dna

Autor: B. D.

Na dnu oceana postoji jedna rupa toliko duboka da joj znanstvenici još nisu pronašli dno. Radi se o bezdanu imena Taam Ja’ koji se nalazi uz jugoistočnu obalu Meksika. Znanstvenici pretpostavljaju da je rupa duboka najmanje 400 metara, što je čak 100 metara dublje od druge najdublje morske jame na svijetu, Zmajske rupe u južnom Kineskom moru.

Taam Ja’ iz zraka izgleda kao zjenica golemog oka, dok morsko plavetnilo oko nje podsjeća na šarenicu. Nedokučivi bezdan nalazi se u zaljevu poluotoka Yucatana na granici s Belizeom. Prvi put je opisan prošle godine.

Zanimljivost ove lokacije leži u tome što čak ni zvuk, koji inače putuje jako dobro u vodi, ne može doći do njenog dna. Taam Ja’ “proguta” akustične valove prije nego prođu dubinu od 274 metara. Jedno objašnjenje za to je prisutnost piknokline, oštrog razgraničenja područja u kojem su vode različitim gustoća. Takva prirodna pojava rasprši akustične signale i tako “pojede” zvuk.

Nisu došli do dna

Kako bi istražili koliko je dubok ovaj bezdan, znanstvenici javnog centra za znanstvena istraživanja El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) su usidrili brod u središte “oka” i spustili kabel s kukom na kojoj je bio instrument za mjerenje vodenog pritiska, temperature i provodljivosti, prenosi Science Daily. Kabel koji su znanstvenici spustili bio je dug 500 metara i nije uspio doći do dna.
Vapnenački zidovi bezdana su neravni pa se u rupu spušta pod kutem a ne ravno, tako da se kabel morao savijati i na tome je izgubio duljinu. Kabel je na kraju dosegao dubinu od 420 metara, ali nije došao do dna bezdana. Znanstvenici ECOSUR-a nadaju se ponoviti istraživanje s pomoću podvodnih robota.

Instrument koji su znanstvenici spustili u vodu prikupio je podatke koji upućuju da su karakteristike vode tamo dolje sličnije onima u Karipskom moru, što znači da bi se u rupi mogao nalaziti tunel koji vodi u otvoreno more. Yucatan je inače poznat po vapnenačkom reljefu punom rupa. Pod vodom se nalaze labirinti od kojih mnogi skrivaju arheološke i biološke tajne.
Jedinstvena biosfera

Znanstvenici vjeruje da se što god je izbrisalo dinosaure s lica zemlje dogodilo blizu ovog područja. Smak jedne biološke sfere otvorio je prostor za drugu, tako da je život u moru Meksika, čak i u dubokim uvjetima bez danjeg svjetla veoma bogat. I u samom bezdanu bi moglo biti života.

Znanstvenici u špilji dubokoj 64 kilometra otkrili nešto zapanjujuće: ‘Tu je netko bio prije nas‘

“U dubini bezdana Taam Ja’ mogla bi se nalaziti biosfera prilagođena na fiziokemijske i geomorfološke uvjete, tako da se radi o jedinstvenim organizmima”, rekli su znatiželjni znanstvenici.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.