fbpx
australska mošusna patka (Biziura lobata) / Wikimedia Commons

(AUDIO) BIZARNO OTKRIĆE: Biolozi proučavaju patku koja psuje: ‘Ti prokleta budalo!’

Autor: Zlatko Govedić

Australska mošusna patka (Biziura lobata) veoma je dojmljiva ptica. Mužjake krasi veliki crni režanj ispod kljuna, a naziv joj potječe od mošusnog mirisa koji pušta tijekom sezone parenja.

Nizozemski etolog Carel ten Cate sa Sveučilišta u Leidenu i australski ornitolog Peter Fullagar u novoj studiji opisali su uzbudljivo otkriće – patka zvana Ripper naučila je psovati!

Inače, etologija je grana biologije koja se bavi ponašanjem životinja u njihovoj prirodnoj sredini kao reakciju na različite poticaje, a ornitologija je grana zoologije koja se bavi proučavanjem ptica.

Dvojica znanstvenika ispitala su kako je nekoliko jedinki navedene vrste moglo steći tu neobičnu osobinu.

“Stjecanje vokalizacije učenjem od drugih pojedinaca poznato je samo kod malog broja životinjskih vrsta. Ovdje pružamo dokaze za vokalno učenje kod australske mošusne patke”, navode tel Cate i Fullagar.

Ripper je uzgojen u prirodnom rezervatu Tidbinbilla jugozapadno od australske prijestolnice Canberre. Naučio je kako izvanredno oponašati zvuk lupanja vrata, kao i izraz koji zvuči kao “You bloody fool” (“Ti prokleta budalo”).

Istraživačima je nepoznato kako je Ripper naučio tu nepristojnu australsku frazu, iako vjeruju da je to vjerojatno nešto što mu je govorio njegov skrbnik, a ptica je to naučila ponavljajući.

Snimku poslušajte ovdje.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.