fbpx
Ilustracija / NOAA Environmental Visualization Laboratory

ATMOSFERSKE RIJEKE: Najnovija posljedica klimatskih promjena uzrokovat će sve snažnije oborine

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija predviđa poplave planinskih dijelovima istočne Azije u bliskoj budućnosti. Kišu će donijeti tzv. atmosferske rijeke. Naime, velike količine usmjerene koncentrirane vlage mogu brzo izazvati poplave kada naiđu na barijeru kao što je planinski masiv, oslobađajući ogromne količine vode u kratkom periodu.

Kako se planet zagrijava, oborine u istočnoj Aziji bit će češće i jače, predviđaju stručnjaci. Više vode će se transportirati zrakom pa će i više oborina padati na tlo.

Atmosferske rijeke prikupljaju vlagu iz toplijih područja i dovode ih na hladnija. Njihovo kretanje kontroliraju promjene vjetra i temperature, čemu najviše pridonose upravo klimatske promjene.


“Obavili smo simulacije globalnog modela atmosferske cirkulacije visoke rezolucije, kao i simulacije smanjenja regionalnog klimatskog modela. Za neke regije, povećana količina oborina bit će korisna, a za druge ekstremni vremenski uvjeti mogu izazvati opasne poplave koje će uzrokovati katastrofe”, kaže meteorolog Yoichi Kamae sa Sveučilišta u Tsukubi (Japan).

Istraživači navode da bi se modeliranje moglo primijeniti i na druga područja u kojima bi se mogle razviti atmosferske rijeke. Čini se, stoga, da će određeni dijelovi svijeta u narednim desetljećima imati mnogo više oborina.

“Naši su rezultati vjerojatno primjenjivi i na druga područja srednjih geografskih širina gdje postoje interakcije atmosferskih rijeka i strmih planina, npr. u Sjevernoj Americi i Europi”, zaključuje Kamae.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.