Screenshot/Youtube

ASTRONOMI U ŠOKU: Gdje je nestala divovska zvijezda!?

Autor: Zlatko Govedić

Astronome već neko vrijeme zbunjuje nestanak divovske zvijezde koju su promatrali pa se pitaju je li moguće da se pretvorila u crnu rupu, a da prethodno nije eksplodirala kao supernova, što se po dosadašnjim znanstvenim saznanjima – ne događa. Pretvaranje zvijezde u supernovu bio bi uobičajen završetak životnog vijeka jedne zvijezde, a ako se pretpostavka pokaže točnom, bit će to prvi primjer divovske zvijezde koja je tako prestala postojati, javlja BBC.

Zvijezda se nalazi u galaktici Kinman Dwarf, u zviježđu Vodenjaka, oko 75 milijuna svjetlosnih godina udaljenoj od Zemlje. Ta se divovska zvijezda ubraja u tzv. “plavo-bijele promjenjive zvijezde”. Od Sunca je veća oko dva i pol milijuna puta. Takve su zvijezde nestabilne i povremeno pokazuju dramatične promjene kada je riječ o količini svjetlosti koju emitiraju u raznim valnim dužinama svoga spektra.

FASCINANTO OTKRIĆE! Jesu li ovo najizgledniji kandidati za izvanzemaljski život?

Grupa astronoma s dablinskoga koledža Trinity, koju je vodio doktorand Andrew Allan, pratila je udaljenu galaktiku Kinman Dwarf kako bi doznala više o tome kako divovske zvijezde završavaju život. No u jednom trenutku teleskopom više nisu uspjeli pronaći znakove njezina postojanja. “Iznenadilo nas je kada smo primijetili da je zvijezda nestala!”, kazao je Allan i dodao: “Bilo bi veoma neuobičajeno da tako velika zvijezda nestane bez eksplozije supernove”.

Europski južni opservatorij (ESO) trebalo bi da do 2025. pusti u rad veliki teleskop (ELT) koji će pružiti detaljniji uvid u zvijezde galaktike Kinman Dwarf i pridonijeti rešenju svemirskih misterija poput ove.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.