Foto: Pexels

Astronomi su zabilježili misteriozni signal iz svemira: Nevjerojatno je odakle dolazi

Autor: F.F

Astronomi su zabilježili zagonetne radiovalove koji su prema procjenama putovali osam milijardi godina prije nego što su stigli do Zemlje, a otkriveno je i odakle potječe ovaj misteriozni signal. Iako ova vijest zvuči kao početak nekog SF filma katastrofe u kojem na Zemlju dolaze posjetitelji drugih galaksija, zapravo je vrlo jasno otkuda je došao ovaj signal.

Riječ je o seriji brzih radiovalova, intenzivnih i kratkotrajnih signala koji traju samo milisekundu. Eksplozija pod nazivom “FRB 20220610A” oslobodila je energiju koja odgovara onoj koju Sunce emitira tijekom 30 godina, a zabilježena je u lipnju 2022. godine putem radioteleskopa “ASKAP” u Zapadnoj Australiji, kako stoji u studiji objavljenoj u časopisu “Science”.


Astronomi objavili veliko otkriće: ‘Ovo potpuno mijenja naše razumijevanje nastanka svemira’

Zvijezde su ‘krive’?

Koautor studije Stuart Ryder ističe da je galaksija iz koje dolazi signal starija i udaljenija od bilo koje druge poznate lokacije radiovalova do danas. Prema istraživačkom timu, vjeruje se da je ova eksplozija rezultat procesa spajanja, interakcije i formiranja novih zvijezda.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi brzi radijski izboji mogli pružiti jedinstvenu metodu za procjenu mase svemira. S nadom se gleda u budućnost, gdje novi radioteleskopi u izgradnji u Australiji i Južnoj Africi mogu omogućiti otkrivanje tisuća sličnih radiosignala na još većim udaljenostima.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Također, nedavno su astronomi otkrili zanimljiv fenomen u dalekom svemiru – galaktiku koja jako podsjeća na našu galaktiku Mliječnu stazu – što izaziva ključne teorije evolucije galaktika. Galaktiku ceers-2112 uočio je međunarodni tim koristeći svemirski teleskop James Webb. Prema novoj studiji, ona je prečkasta spiralna galaktika, baš kao i naša Mliječna staza, te za sada najudaljenija otkrivena galaktika te vrste. Prečka u središtu strukture sastoji se od zvijezda.

Ceers-2112 formirao se ubrzo nakon velikog praska kojim je nastao naš svemir prije 13,8 milijarda godina. Specifična struktura te galaktike postojala je već 2,1 milijardu godina poslije.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.