Ilustracija/Screenshot

Astronomi proučavaju jezivu prijetnju: Supermasivna crna rupa juri k Zemlji brzinom od 110 kilometara u sekundi!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Supermasivna crna rupa kreće se k Zemlji i usisat će naš planet, kako senzacionalno upozoravaju astronomi. Crna rupa s više milijuna puta većom masom od Sunca juri k Zemlji i jednoga će dana izbrisati život kakav poznajemo.

Crna rupa ubrzava k nama brzinom od 110 km u sekundi, a nalazi se u središtu Andromedine galaktike, susjede naše Mliječne staze.

U središtu većine galaktika nalazi se ogromna crna rupa oko koje se okreću zvijezde i koja pomaže da sve ostane u formaciji.

Zbog ogromne gravitacijske sile, Mliječna staza i Andromedina galaktika privlače se pa će se zato jednoga dana sudariti.

U središtu naše galaktike nalazi se također supermasivna crna rupa koja ima masu 4,1 milijuna puta veću od Sunca. Nalazi se u zviježđu Strijelca.

Locirana je na udaljenosti od samo 26.000 svjetlosnih godina. Ona rastura zvijezde i zvjezdane sustave, povremeno ih konzumirajući i dodajući vlastitoj masi nalik krvoločnome morskom psu.

Kako je Andromedina galaktika udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina, bit će potrebno više od 4 milijarde godina da dođe do nas, pa smo zasad sigurni.

Kada dođe do sudara, zvijezde koje će biti sigurne proći će pored drugih zvijezda i zatim biti uvučene u mulj neke od dvije prisutne supermasivne crne rupe. Andromedina crna rupa mogla bi imati 100 milijuna puta veću masu od Sunca te će predstavljati veću metu za zvijezde koje “žele umrijeti”.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.