fbpx
Ilustracija

Astronomi procijenili koliko crnih rupa zvjezdane mase ima u vidljivom svemiru: Brojka je doista zapanjujuća

Autor: Zlatko Govedić

Crna rupa je regija prostor-vremena u kojem je velika masa zbijena u malu točku čija je gravitacijska akceleracija ili sila toliko jaka da ju ništa ne može napustiti pa čak ni elektromagnetska radijacija poput svjetlosti.

Nova studija koja je istražila kako se formiraju crne rupe dala je novu procjenu broja crnih rupa zvjezdane mase u svemiru.

Brojka je uistinu zadivljujuća: 40 trilijuna, tj. 4 x 10¹⁹ ili 40.000.000.000.000.000.000, što otprilike čini 1 posto sve normalne tvari u vidljivom svemiru.


“Inovativni karakter ovog rada jest spajanje detaljnog modela zvjezdane i binarne evolucije s naprednim receptima za stvaranje zvijezda i obogaćivanje metala u pojedinačnim galaktikama. Ovo je jedan od prvih i jedan od najrobustnijih, ab initio proračuna mase zvjezdanih crnih rupa u svemiru”, objašnjava astrofizičar Alex Sicilia iz Međunarodne škole za napredne studije (SISSA) u Italiji.

“Naš rad pruža robusnu teoriju za generiranje svjetlosnog sjemena za (super)masivne crne rupe s velikim crvenim pomakom i može predstavljati početnu točku za istraživanje podrijetla ‘teških sjemenki’, čime ćemo se baviti u nadolazećem radu”, zaključuje astrofizičar Lumen Boco iz SISSA-e.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.