Foto: NASA/ESA

Astronomi otkrili nevjerojatnu pojavu na Jupiteru: ‘Ovo je brže od uragana kategorije 5 na Zemlji’

Autor: Zlatko Govedić

Otkako je svemirski teleskop James Webb (JWST) stigao na odredište u blizini Lagrangeove točke L2 sustava Sunce-Zemlja te počeo raditi u srpnju 2022., Jupiter je bila jedna od njegovih prvih meta za opažanje.

Pošto je zabilježio zadivljujuće slike koje su nadmašile očekivanja astronoma, JWST sada je otkrio dosad neviđenu značajku u atmosferi ovog plinovitog diva.


Znanstvenici su koristili Webbovu blisku infracrvenu kameru (NIRCam), kako bi snimili niz slika Jupitera s razmakom od 10 sati, primjenjujući četiri različita filtra kako bi otkrili promjene u atmosferi planeta.

VLADAVINA JUPITERA TRAJALA JE KRATKO! Fascinantno otkriće 62 prirodna satelita dovelo je do promjene na ‘rang-listi’

Infracrvena je svjetlost nevidljiva ljudskom oku, a neviđene mogućnosti tog svemirskog teleskopa koristile su se lani kako bi se primijetile mnoge novoopažene nebeske značajke, kao što su megaskupine mladih zvijezda i neočekivani parovi objekata sličnih planetima.

Astronomi su primijetili mlaznu struju velike brzine u donjoj stratosferi Jupitera, atmosferskom sloju smještenom oko 40 km iznad oblaka. Ta mlazna struja, koja se prostire iznad ekvatora planeta, proteže se na više od 4800 km u širinu i kreće se brzinom od 515 km/h, što je dvostruko brže od vjetrova uragana kategorije 5 na Zemlji.

NASA/ESA/CSA/STScI

“Nevjerojatno mi je da, nakon godina praćenja Jupiterovih oblaka i vjetrova iz brojnih zvjezdarnica, još moramo naučiti više o Jupiteru, a značajke poput ove mlazne struje mogle su ostati skrivene od pogleda da ih NIRCam nije snimio lani.

Jupiter ima kompliciran, ali ponovljiv obrazac vjetrova i temperatura u svojoj ekvatorijalnoj stratosferi, visoko iznad vjetrova u oblacima i sumaglicama mjerenih na tim valnim duljinama. Ako je snaga ovog novog mlaza povezana s tim oscilirajućim stratosferskim uzorkom, mogli bismo očekivati ​​da će on znatno varirati tijekom sljedeće 2 do 4 godine. Bit će stvarno uzbudljivo testirati ovu teoriju u godinama koje dolaze”, zaključuje planetarni znanstvenik i suautor studije Leigh Fletcher sa Sveučilišta u Leicesteru (Engleska, UK).
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.