ilustracija izvora "ASKAP J173608.2-321635" / Sebastian Zentilom

Astronomi otkrili misteriozan izvor radiosignala iz smjera središta naše galaktike: ‘Još ne znamo što je njegov izvor!’

Autor: Zlatko Govedić

Nova astronomska studija opisuje visokopolarizirane visokopromjenjive radioizvore nazvane “ASKAP J173608.2-321635”. Koristeći se južnoafričkim radioteleskopom MeerKAT, zagonetni izvor radiosignala detektiran je svega četiri stupnja od središta naše galaktike Mliječne staze.

Astronomi su isključili mogućnost da je riječ o običnim neutronskim zvijezdama ili rendgenskim binarnim sustavima. Čini se da je riječ o novoj vrsti izvora strmog spektra.

Mnoge vrste svemirskih tijela emitiraju varijabilne radiosignale u različitim dijelovima spektra, a zadatak radioastronomije jest njihovo otkrivanje, proučavanje i klasificiranje. Tako se ponekad otkrivaju pulsari, supernove, brzi izboji ili bljeskovite zvijezde čija radijacija značajno varira. No, u slučaju navedenog signala iz smjera središta galaktike, očito je da se ono ne ubraja ni u jednu poznatu kategoriju.

“Najčudnije svojstvo signala “ASKAP J173608.2-321635″ jest njegova visoka polarizacija. To znači da njegova svjetlost oscilira samo u jednom smjeru, ali se taj smjer rotira s vremenom. Svjetlina objekta također se dramatično mijenja, za faktor 100, a signal se uključuje i isključuje očito nasumično. Nikada nismo vidjeli ništa slično. Isprva smo mislili da bi to mogao biti pulsar ili neka vrsta zvijezde koja emitira ogromne solarne baklje, no signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju tome”, kaže astronom Ziteng Wang sa Sveučilišta u Sydneyu.

ASKAP J173608.2-321635 otkriven je šest puta u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine. Astronomi su stoga proučavali misteriozni izvor teleskopom MeerKAT od studenog 2020. do veljače 2021. godine.

“Gledajući prema središtu galaktike pronašli smo ASKAP J173608.2-321635, nazvan po njegovim koordinatama. Taj je objekt jedinstven po tome što je isprva bio nevidljiv, zatim je postao svijetao pa je izblijedio i zatim se ponovno pojavio. To je ponašanje bilo izvanredno”, kaže astronomkinja Tara Murphy s istoga sveučilišta.




Pošto su otkrili šest radiosignala iz istog izvora tijekom devet mjeseci 2020. godine, astronomi su pokušali pronaći objekt u vidljivom spektru, no nisu ništa pronašli. Potom su pokušali s radioteleskopom Parkes u južnoj Australiji i opet nisu uspjeli otkriti izvor.

“Podaci koje smo dobili imaju neke paralele s drugom novom vrstom tajanstvenih objekata poznatima kao radiotranzicijski faktori galaktičkog centra (GCRT), uključujući i onaj koji je nazvan ‘svemirski podrigivač’. Iako ASKAP J173608.2-321635 dijeli neka svojstva s GCRT-om, postoje i razlike. Ionako ne razumijemo te izvore pa to samo povećava misterij”, zaključuje astronom David Kaplan sa Sveučilišta Wisconsin-Milwaukee (SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.