fbpx
Jupiter / NASA

Astronomi otkrili da se misteriozna oluja na Jupiteru ubrzava! ‘Pojma nemamo zašto’

Autor: Zlatko Govedić

Velika crvena pjega je postojano područje visokog tlaka u atmosferi Jupitera, koje proizvodi anticiklonsku oluju, najveću u Sunčevu sustavu. Njezine dimenzije su 15.000 x 15.000 km. Drugim riječima, dvaput je veća od Zemlje. Još nije objašnjeno zašto Velika crvena pjega traje toliko dugo niti zašto je crvene boje. Nalazi se na 22 stupnja južno od ekvatora. Neprekidno se promatra od 1830. godine.

Koristeći se podacima prikupljenima sa svemirskog teleskopa Hubble, istraživači su promatrali obrasce oluje od 2009. do 2020. godine. Izmjerili su povećanje brzine vjetra na vanjskom rubu od 8 posto u tom razdoblju. To je povećanje od oko 2,5 km/h godišnje.

“Kad sam u početku vidio rezultate, pitao sam se: ‘Ima li ovo smisla?’. Nitko to još nije vidio. Ali ovo je nešto što samo Hubble može učiniti. Hubbleova dugovječnost i stalna promatranja omogućuju ovo otkriće”, kaže astronom Michael Wong s Kalifornijskog sveučilišta (Berkeley, Kalifornija, SAD).

Budući da oblaci u boji na rubovima oluje sada dosežu brzinu do 640 km/h u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, sljedeće je pitanje što uzrokuje ubrzanje. No jednostavnog odgovora – nema.

Studija i prikupljeni podaci ipak su isključili neke mogućnosti. Najvjerojatnije nisu odgovorne promjene smicanja vjetra iz okolne atmosfere ni promjene temperature na različitim nadmorskim visinama. Uzrok je još nejasan.

“To je teško dijagnosticirati, budući da Hubble ne može vidjeti dno oluje. Sve ispod vrhova oblaka nevidljivo je u podacima, ali to je zanimljiv dio zagonetke koji nam može pomoći da otkrijemo što je pokrenulo Veliku crvenu pjegu i što održava njezinu energiju”, tumači Wong.

“Budući da nemamo letjelicu za lov na oluje na Jupiteru, ne možemo kontinuirano mjeriti vjetrove na licu mjesta. Hubble je jedini teleskop koji ima takvu vremensku pokrivenost i prostornu rezoluciju da može detaljno snimiti Jupiterove vjetrove”, zaključuje astronomkinja Amy Simon iz NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard (Maryland, SAD).
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.