fbpx
Ilustracija

Astronomi odgonetnuli tajnu misterioznog pulsirajućeg objekta: ‘Otkrili smo novu vrstu zvijezda!’

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su otkrili nešto za što se vjeruje da je nova vrsta neutronske zvijezde. Otkriven u obliku niza signala koji se ponavljaju, objekt je prvi put pobudio znatiželju astronoma još 2018. godine i čak se nakratko smatrao dokazom inteligentnog izvanzemaljskog života.

Činjenica da su signali prestali nakon samo tri mjeseca bila je naročito intrigantna.

“Bilo je to pomalo sablasno za astronome jer na nebu nema ničega što bi to činilo”, rekla je astronomkinja Natasha Hurley-Walker čiji je tim došao do otkrića.


Međutim, nakon daljnjeg istraživanja utvrđeno je da je anomalne signale najvjerojatnije proizvodio rotirajući objekt u svemiru, a ne izvanzemaljska civilizacija.

Smješten 4000 svjetlosnih godina od nas, objekt bi mogao biti “magnetar ultradugog perioda”, teorijski oblik neutronske zvijezde s magnetskim poljem snažnijim od bilo kojeg drugog poznatog objekta u svemiru. Neutronske su pak zvijezde malene, ultraguste zvijezde koja nastaje pošto crveni superdiv eksplodira kao supernova.

“To je vrsta spororotirajuće neutronske zvijezde čije se postojanje predvidjelo teorijski, ali nitko nije očekivao da ćemo ih izravno otkriti jer nismo očekivali da će biti tako jasne”, tumači Hurley-Walker.

Ipak, ostaje misterij zašto su signali prestali nakon samo nekoliko mjeseci?

Jedna je mogućnost da je specifičan događaj poput zvjezdanog potresa mogao izazvati oslobađanje velike eksplozije energije u svemir te niz impulsa koji su uslijedili.

Očito, trebat će daljnje proučavanje da sa sigurnošću objasnimo taj misteriozni objekt.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.