Spiralna galaktika NGC1300, Ilustracija: Wikimedia Commons

Astronomi objavili veliko otkriće: ‘Ovo potpuno mijenja naše razumijevanje nastanka svemira’

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su otkrili zanimljiv fenomen u dalekom svemiru – galaktiku koja jako podsjeća na našu galaktiku Mliječnu stazu – što izaziva ključne teorije evolucije galaktika.

Galaktiku ceers-2112 uočio je međunarodni tim koristeći svemirski teleskop James Webb.


Prema novoj studiji, ona je prečkasta spiralna galaktika, baš kao i naša Mliječna staza, te za sada najudaljenija otkrivena galaktika te vrste. Prečka u središtu strukture sastoji se od zvijezda.

Ceers-2112 formirao se ubrzo nakon velikog praska kojim je nastao naš svemir prije 13,8 milijarda godina. Specifična struktura te galaktike postojala je već 2,1 milijardu godina poslije.

Nešto se čudno događa u središtu naše galaktike: ‘Golema zvijer’ pokazuje promjene u ponašanju

Rani svemir

S obzirom na udaljenost između Zemlje i objekata iz ranog svemira, kada teleskopima promatramo svjetlost iz dalekog svemira, to je zapravo kao da gledamo u prošlost.

“Neočekivano, ovo otkriće otkriva da su galaktike koje nalikuju našoj postojale prije 11,7 milijarda godina, kad je svemir imao samo 15% svoje starosti”, kaže astrobiolog i voditelj studije Luca Costantin iz španjolskog Nacionalnog istraživačkog vijeća.
Astronomi su iznenađeni vidjevši tako dobro uređenu i strukturiranu galaktiku u vremenu kada su druge bile puno nepravilnije. To otkriće, omogućeno Webbovim visokoosjetljivim sposobnostima, mijenja znanstveno razumijevanje formiranja galaktika i početnih faza svemira.

Znanstvenici su pretpostavljali da se prečkaste spiralne galaktike poput Mliječne staze nisu pojavile dok svemir nije dosegao barem polovicu svoje trenutačne starosti. Vjerovalo se da je bilo potrebno nekoliko milijarda godina evolucije prije nego što su masivne skupine zvijezda unutar galaktika mogle formirati središnju prečku.

Spektakularna snimka Sunca: Astronomi objavili dosad neviđenu aktivnost kakvu vidimo i na Zemlji

Mijenjanje teorijskih modela

Prečke nastaju kada se zvijezde unutar spiralnih galaktika rotiraju na uređen način, kao što to čini i Mliječna staza. No, otkriće ceers-2112 sugerira da je taj proces trajao svega milijardu godina ili čak manje.
Autori studije smatraju da će astronomi morati mijenjati teorijske modele o tome kako galaktike nastaju i evoluiraju, uzimajući u obzir količinu tamne tvari u najranijim galaktikama. Unatoč tome što tamna tvar nikada nije direktno detektirana, vjeruje se da čini 85% ukupne tvari u svemiru.

Mliječna staza, Ilustacija: Symmetrybox

Otkriće također sugerira da se prečke mogu otkriti u ranim galaktikama, unatoč tome što su najstarije znatno manje.

“Otkriće ceers-2112 otvara put za otkrivanje još prečki u mladom svemiru. Iako sam prvo mislio da će detektiranje i procjena svojstava prečki u galaktikama poput ceers-2112 biti opterećeni nesigurnostima u mjerenjima, snaga teleskopa James Webb i stručnost našeg istraživačkog tima omogućili su nam postavljanje čvrstih ograničenja na veličinu i oblik prečke”, zaključuje astronom Alexander de la Vega, suautor studije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.