Foto: YouTube

Astronauti otkrili kako točno miriše svemir: ‘Drugačiji je od svega ostalog, a evo kako nastaje’

Autor: H.B.

Kada astronauti napuste svemirsku šetnju, često opisuju neočekivane mirise slične mirisu pečenog odreska i potrošenog baruta. No, zašto svemir miriše poput izgorenih stvari i odakle uopće dolazi taj miris?

Važno je napomenuti da je svemir gotovo savršen vakuum. Dok su u svemiru, astronauti se štite u svemirskim brodovima, odjelima i svemirskim stanicama “jer bi direktna izloženost, naravno, mogla dovesti do njihove smrti”, rekao je Ofek Birnholtz, astrofizičar s Bar-Ilan sveučilišta u Izraelu, za Live Science. “Dakako nitko izravno nije mirisao svemir i preživio da ispriča priču”, napomenuo je još.

Unatoč tome, nakon povratka s avantura u svemiru, astronauti redovito osjete poseban miris nakon što skinu svoje kacige, a njihovi kolege također primjećuju taj miris kada se otvore vrata zračne komore. “Svemir definitivno ima miris koji je drugačiji od svega ostalog”, rekao je NASA-in astronaut Dominic “Tony” Antonelli nakon svemirske šetnje 2009. godine.

‘Vrući  metal, meso, kolači’

Općenito, astronauti često uspoređuju miris svemira s “vrućim metalom, pečenim mesom, pečenim kolačima, potrošenim barutom i zavarivanjem metala”, prema riječima Stevea Pearcea, biokemičara i izvršnog direktora Omega Ingredients, koji je proučio intervjue s astronautima kako bi mu pomogao stvoriti miris koji je NASA naručila.

S druge strane, bivši NASA-in astronaut Thomas Jones usporedio je miris s ozonom. Drugi NASA-in astronaut, Don Pettit, opisao je miris svemira u jednom NASA-inom blogu, rekavši: “Najbolji opis koji mogu smisliti je metalni, prilično ugodna slatka metalna aroma. Podsjećalo me na dane dane kada sam bio mlad i praksu na kojoj sam mnogo sati radio s aparatom za zavarivanje popravljajući tešku opremu za malu tvrtku za sječu drva. Podsjećalo me na ugodan slatkast miris dimova od zavarivanja. To je miris svemira”, opisao je.

No, odakle potječe ovaj miris? Iako je svemir većinom prazan, nije savršen vakuum. “Zapravo ne govorimo o volumenu koji nema čestica”, rekla je Miranda Nelson, kontrolorica leta za svemirske šetnje u NASA-inom centru za svemirske letove u Houstonu, za Live Science.
Kako nastaje miris?

Postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja za ovaj miris. Jedno ima veze s kisikom koji pluta oko Međunarodne svemirske stanice. Ultraljubičasti zraci sunca mogu razbiti molekule kisika, a taj atomski kisik može se zadržati na svemirskim odijelima, zidovima zračne komore i drugim predmetima izloženim svemiru, potičući kemijske reakcije koje bi mogle objasniti miris, poput stvaranja ozona, objasnila je ukratko Nelson.

“Druge, mnogo zabavnije teorije tvrde da je miris povezan sa zvjezdanim eksplozijama, odnosno umirućim zvijezdama”, rekla je Nelson. Ovi izljevi generiraju mirisne molekule poznate kao policiklički aromatski ugljikovodici, koji se nalaze u ugljenu, hrani, ulju i drugim materijalima, napomenula je. Međutim, Nelson je istaknula da obje teorije nedostaju podaci iz službenih studija.
Fizičar tvrdi da je riješio najveću tajnu prirode: Teorija svega objašnjava svekupnu stvarnost

Kako bi astronautsku obuku učinili stvarnijom, NASA je Pearcea 2008. godine angažirala da stvori miris koji imitira miris koji astronauti opisuju. Cilj je bio eliminirati iznenađenja koja bi astronauti mogli doživjeti u orbiti, rekao je Pearce. Pearce nije išao u svemir niti mirisao svemirska odijela kad je osmišljavao miris. “Rekreirao sam opise astronauta koristeći svoje znanje i iskustvo dostupnih, sigurnih aroma materijala koji, kada se kombiniraju, mogu izazvati sličnu percepciju”, rekao je.

Pearce je kasnije pomogao dizajnirati parfem poznat kao Eau de Space, koji je bio bestseler od svog lansiranja 2020. godine. “Da budemo pošteni, zaista ima vrlo malo ljudi koji su doista doživjeli miris svemira i mogli komentirati kako miriše zaista”, rekao je Pearce.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.