Asteriod bi za dva mjeseca mogao pogoditi zemlju! Stručnjaci tvrde: ‘Nema razloga za paniku’

Autor: J.A.

Nakon koronavirusa, gospodarske kataklizme i prirodnih katastrofa, 2020. godinu mogao obilježiti i asteroid, prenosi Jutarnji list.

Prema prvim procjenama NASA-e, to bi se moglo dogoditi 2. studenoga, samo dan prije nego što Amerikanci izađu na birališta kako bi izabrali svog novog predsjednika.

Riječ je o malenom asteroidu koji je kalifornijski opservatorij u San Diegu na udaljenosti od 420.000 kilometara uočio još 2018. godine te mu je nadjenuo kraticu 2018VP1 i kao takvog ga klasificirao pod “malo tijelo u svemiru”.

S obzirom na to da nije veći od prosječnog osobnog automobila, svemirska agencija tvrdi da od njega ne treba strahovati, zato što su temeljem 21 opservacije koje su se odvile tijekom 12.968 dana zaključili da rizik opasnosti za planet Zemlju nije veći od 0,41 posto.

“U slučaju da 2. studenoga uđe u Zemljinu atmosferu, zbog svoje će se veličine odmah raspasti”, objasnila je NASA u službenom priopćenju, napomenuvši da zbog dogovora koji ima s američkim Kongresom upozorava na sve uočene asteroide, neovisno o njihovoj stvarnoj opasnosti.

Da baš ne možemo sto posto vjerovati NASA-i potvrđuje vijest koju je CBS NEWS objavio 18. ovog mjeseca. “Asteroid veličine automobila prošao je najbliže Zemlji što je poznato, a znanstvenici su saznali da dolazi tek nekoliko sati prije nego što je projurio pored našeg planeta. Asteroid 2020 QG, ranije poznat kao ZTFoDxQ, prošao je pokraj Zemlje u nedjelju 16. kolovoza oko šest sati ujutro po hrvatskom vremenu, a bio je stvarno blizu, svega 1830 milja (2945 kilometara)”.

“Near-Earth Asteroids (asteroidi blizu zemlje) prolaze neprestano pokraj Zemlje, ali 2020 QG je prošao bliže nego ijedan dosad, a da nije došlo do sudara”, tvrdi NASA. Astronomi se opravdavaju da je takve asteroide teško vidjeti jer su – maleni. I jer jure jako brzo – 27.600 milja na sat ili gotovo 8 milja u sekundi.




Srećom, 2018VP1 je viđen na vrijeme, neće biti tako blizu, pa će Amerikanci moći mirno birati.

SVEMIR JE UPRAVO POSTAO ZANIMLJIVIJI: Astronomi pronašli neočekivanu aktivnost gdje nisu ni slutili




Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.