Foto: Unsplash

Arheolozi pronašli tajni hodnik u srcu egipatske piramide: Iznenađujuće je čemu služi i to još i danas

Autor: H.B.

Velika piramida u Gizi, poznata i kao Keopsova piramida, i dalje intrigira svijet svojom misterijom i povijesnom važnošću. Znanstvenici su nedavno napravili spektakularno otkriće koje bi moglo redefinirati naše razumijevanje ove drevne strukture.

U ožujku 2023. godine, istraživači su otkrili tajanstveni koridor unutar Khufuove piramide, koja je izgrađena za istoimenog drevnog faraona. Otkriće je javno objavio egipatski ministar turizma i antikviteta, izražavajući oduševljenje mogućim posljedicama koje bi ovo otkriće moglo donijeti, ne samo za znanstvena istraživanja, već i za turizam u Egiptu.

Unatoč ovom uzbudljivom otkriću, istraživači još uvijek nisu potpuno razumjeli svrhu ovog tajanstvenog koridora. To sugerira da postoje daljnje tajne koje treba otkriti, potičući znanstvenike i arheologe na daljnja istraživanja.


Čemu je služio

Grupa pod nazivom Scan Pyramid, koja se bavi istraživanjem unutrašnjosti piramida, koristi najsuvremeniju tehnologiju od 2015. godine. Ova tehnologija uključuje infracrvenu termografiju i napredno skeniranje kako bi se stvorila jasnija slika unutar ove drevne građevine.

Prema Mostafi Waziriju, vođi egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete, ovaj novo otkriveni hodnik izgrađen je kako bi rasteretio ostatke piramide. Velika piramida, koja je najviša u Egiptu i trenutno doseže visinu od preko 138 metara, svojedobno je bila i viša. Waziri je objasnio: “Postavlja se veliko pitanje je li ovaj hodnik izgrađen kako bi rasteretio ulaz ili kako bi olakšao pristup prostoru koji tek treba otkriti.” Nadalje, dodao je da će skeniranje biti nastavljeno kako bi se otkrile nove tajne, što obećava daljnja uzbudljiva otkrića u području proučavanja ovih drevnih remek-djela arhitekture.

Ljudi na plaži stajali i gledali u nevjerici: Iz mora izašla zvijer i počela trčati plažom
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.