Foto: Screenshot/RTS

Arheolozi ostali zapanjeni nakon neobičnog ‘ulova’ u centru Beograda: ‘Ovo nitko nije očekivao’

Autor: F.F

Na gradilištu nedaleko od zgrade Skupštine Srbije u Beogradu nedavno je otkriven rimski sustav za pročišćavanje vode, što je iznenadilo mnoge. Nakon dugih mjeseci tišine, konačno se čuju zvukovi strojeva na gradilištu kod Skupštine. Radovi na izgradnji parkirališta su privremeno zaustavljeni zbog otkrića arheološkog nalazišta koje se pojavilo prošlog ljeta.

Prvi stupovi su postavljeni na gradilištu uz Skupštinu Srbije. Ondje će biti izgrađena javna podzemna garaža koja će imati 284 parking mjesta, prenosi Kurir.

“Imamo četiri etaže garaže, što znači da je dubina značajna. Trebamo osigurati stabilnost terena kako bi se moglo graditi korak po korak”, rekao je Marko Stojčić, urbanist.

Foto: Screenshot/RTS

Nije prvi put

Prošle godine, na istom mjestu, otkriveno je još jedno vrijedno arheološko nalazište. Tijekom šest mjeseci, petnaest arheologa je istraživalo ostatke antičkog Singidunuma i rimskih grobnica, ali su naišli i na nešto neočekivano.

“Nismo očekivali pronaći ostatke rimskog vodovoda na ovom području. Pronašli smo očuvanu strukturu dugom gotovo 70 metara. To je bila kamena cijev s premazom hidroizolacijskog morta, nešto poput današnjih sustava za pročišćavanje vode. Ovaj rimski vodovod nije služio za opskrbu pitkom vodom, već za pokretanje strojeva”, objasnio je arheolog Milorad Ignjatović.

Misteriozne mrlje u oceanima plod su ljudske aktivnosti: ‘Sve se mijenja, moramo reagirati’
Sve što je pronađeno na arheološkom nalazištu trenutno je smješteno u gradskom muzeju. Neki artefakti će postati dio stalne izložbe, dok će drugi biti izloženi u parku iznad nove javne garaže.

“Planiramo stvoriti moderni park, nazvan Rimski park, koji će obuhvatiti ove arheološke ostatke. Dječja igrališta bit će dizajnirana u skladu s poviješću i kulturnim nasljeđem”, dodao je Stojčić. Radovi se planiraju završiti do kraja iduće godine.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.