fbpx
Ilustracija: Wikimedia Commons

ARHEOLOZI ODUŠEVLJENI: Iskopali smo pod crkve u kojoj je davno stolovao sv. Nikola, zaštitnik djece i pomoraca

Autor: Zlatko Govedić

Grobnica sv. Nikole (270.-343.), koji je u sinkraziji s nordijskim bogom Odinom, bio inspiracija za Djeda Mraza, bio je biskup u Miri, a u Katoličkoj se crkvi smatra svecem i zaštitnikom djece i pomoraca.

Turski arheolozi iz Pokrajinskog odbora za očuvanje kulturne baštine u Antalyi istraživali su drevnu crkvu u gradu koji se na turskom danas zove Demre, a riječ je o mjestu na kojem je bila grčka Mira.

Zbog porasta razine Sredozemnog mora, stara je kršćanska crkva završila pod morem, pa je poslije izgrađena druga.


Istraživači su na tom mjestu konačno uspjeli otkriti ruševine stare crkve i otkrili pločice na podu crkve kojom je nekoć kročio sv. Nikola.

To je značajno otkriće jer su arheolozi godinama tragali za njegovom grobnicom.

Sv. Nikola postao je stvarna inspiracija za suvremenog Djeda Mraza zbog svoje velikodušnosti i raznih čuda koja su mu se pripisivala.

Priča kaže da je tri djevojke spasio od prostitucije tako što je svake večeri dolazio u njihovu kuću i bacao zlatnike kroz dimnjak kako bi njihov otac mogao platiti miraz za svaku od njih. Ta je priča poslužila ideji da Djed Mraz djeci ostavlja darove kroz dimnjak.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.