FDA

AMERIKA U PANICI: Slijedi nezapamćen potop? Nakon 152 godine ostvaruje se kletva ruskoga cara

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Prije 152 godine rusko je Carstvo Americi prodalo Aljasku. Danas se najsjevernija i najveća država SAD-a nezaustavljivo smanjuje. Zbog promjene klime mnoga će se naselja Aljaske tijekom sljedećih godina naći pod vodom.

Od 213 naselja Aljaske, moglo bi biti potopljeno njih 184, dok ih je 20 potrebno hitno preseliti. Newtok će prvi potonuti. Riječ je o naselju u kojemu 400 stanovnika živi između Beringova mora i dviju rijeka.

Vječni led više nije “vječan”. Led se topi i tako raste razina oceana, pa se njihov komad zemlje postupno pretvara u močvaru. Sada se naseljem može kretati samo po posebnim drvenim platformama. U more svake godine odlazi nevjerojatnih 30 metara obale.

Stanovnici Newtoka postupno grade novo selo, 14 km dalje od mjesta gdje su njihovi preci živjeli tisućama godina.

Novo naselje zvat će se Mertarvik, što na jeziku starosjedilačkoga naroda Yupik znači “mesto skupljanja vode”. Onamo će se moći doći samo čamcem. Riječ je o uzvisini u beskrajnoj tundri.

Zasad je sagrađeno samo sedam kuća. Kako bi se u cjelini izgradilo novo naselje sa školom, neophodnom zračnom lukom, elektranom i vodotornjem, potrebno je više od 100 milijuna dolara.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.