Wikimedia Commons

ALARMANTNO IZVJEŠĆE: Planet se sve brže zagrijava! Uzroci nisu samo posljedica ljudskog djelovanja

Autor: Zlatko Govedić/Dnevno.hr/Hina

Najnovije istraživanje objavljeno 29. lipnja u časopisu “Nature Climate Change” pokazalo je da se Južni pol u posljednjih 30 godina zagrijava triput brže od svjetskog prosjeka.

Istraživači kažu da su prirodni procesi vodeći uzrok ovog porasta temperature, ali i da su klimatske promjene izazvane ljudskim aktivnostima značajno pridonijele tome.

Južni pol je inače jedno od najhladnijih mjesta na planetu s prosječnom temperaturom od -49 stupnjeva Celzijevih. Ranija su istraživanja pokazivala da je antarktički plato jedno od rijetkih mjesta na planetu koje se hladilo dok se ostatak svijeta zagrijavao zbog klimatskih promena, međutim to više nije slučaj.

Upravo traje najveći psihološki eksperiment u povijesti! Očekuje se ‘tsunami’ oboljenja

U posljednjih 30 godina Južni pol se zagrijavao za 0,6 stupnjeva po desetljeću, što ga čini jednim od mjesta koja se najbrže zagrijavaju na planetu. Važno je ipak istaknuti da zagrijavanje na Antarktici nije uniformno te da se Južni pol zagrijava znatno brže od ostatka kontinenta. Najveća razina zagrijavanja zabilježena je u 21. stoljeću, a 2018. godina je bila najtoplija u povijesti na tom kontinentu.

Glavni uzrok zagrijavanja jest neuobičajeno topla temperatura oceana u području tropskog zapadnog Pacifika koja je povezana s prirodnom pojavom koja se zove “međudekadna pacifička oscilacija”. Vodeći istraživač te studije Kyle Clem sa Sveučilišta Victoria u Welilngtonu (Novi Zeland) kaže da su klimatske promjene vrlo izvjesno imale ulogu u velikom povećanju temperature na Južnom polu, ali da nisu dominantan uzrok.

Istodobno, posljednjih godina u zapadnom dijelu Antarktike zabilježeno je ubrzano topljenje leda na mjestima gdje kontinentalni glečeri dolaze u dodir s toplim oceanom. Ovo topljenje može izazvati nestabilnost ledenih ploča na Antarktici i posljedično ubrzan porast razine mora.

Autor:Zlatko Govedić/Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.