Pixabay

ZLATNE REZERVE JUGOSLAVIJE: Jedna država uzela je najviše! Evo gdje su završile tone zlata!

Autor: Zdenko Kovačević

Dok na svjetskoj razini uvjerljivo najviše zlatnih rezervi imaju Amerikanci postavlja se pitanje kakva je situacija u zemljama bivše Jugoslavije?

Srbija je tako vodeća u regiji kada su u pitanju rezerve zlata i trenutno ima 32 tone tog plemenitog metala. Poslije Srbije, najviše zlata ima Sjeverna Makedonija, skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH gotovo isto, a Crna Gora ima založenu tonu zlata za podignute kredite.

Hrvatska, pak, ima čistu nulu, jer je sve zlato prodano. S druge strane, Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona i trenutno ima 32 tone zlata.

Kako navodi TV Prva, cijena zlata je u posljednjih godinu dana skočila čak 30 posto i iznosi gotovo 2.000 dolara za uncu.

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi eura, a omjer zlata u njima iznosi 1,6 milijardi. To je točno 2.500 poluga, od kojih je svaka teška dva i pol kilograma, navodi TV Prva.

Na dan raspada, bivša SFRJ imala je 54,5 tona monetarnog zlata čistoće 99,99%. Od toga, 46 tona zlatnih poluga bilo je deponirano u BIS Basel, u Švicarskoj, a 8,5 tona u Beogradu. Po kriteriju za raspodjelu koji je odredio MMF, uz suglasnost svih država nastalih raspadom SFRJ, Hrvatskoj je pripalo 28,49% čistog monetarnog zlata, odnosno ukupno 15,5 tona (13,1 tonu deponiranog u Baselu i 2,4 tone deponiranog u Beogradu), dok je Srbiji pripalo 16,8 tona.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Hrvatska je sukcesijom dobila zlato vrijedno gotovo 115 milijuna dolara, a u konačnici je njegovom prodajom 2001. godine za 117 milijuna dolara te na kamatama ostvarenima deponiranjem zaradila 2,37 milijuna dolara.

Hrvatskoj je 2001. godine pripalo i 23 posto udjela u zlatu pohranjenom kod središnje banke Francuske i u poslovnoj banci Credit Suisse u Zürichu. To je pak zlato prodano po nalogu Ministarstva financija, koje je nadležno za raspolaganje imovinom bivše SFRJ. Prodaja je obavljena 29. studenoga 2005. godine

Autor:Zdenko Kovačević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.