Siniša Sunara

ŽENE U PODUZETNIŠTVU: Evo što predlažu kako gospodarstvo dignuti s dna

Autor: Dnevno.hr

Jedino poduzetništvo Hrvatsku može dignuti s dna i pokrenuti gospodarski rast u državi. Stranka Pametno stalno zagovara promjenu gospodarskih politika kojima će se značajno smanjiti porezna opterećenja poduzetnicima, stvoriti povoljna investicijska klima, posebice za razvoj i realizacije poduzetničkih inicijativa i ideja, smanjiti brojni parafiskalnih nameta te olakšati administrativne procedure koje crpe vrijednu poduzetničku energiju, zbog čega zadnjih godina hrvatski poduzetnici tvrtke radije osnivaju u inozemstvu.

Kad govorimo o ženama u poduzetništvu Hrvatska je i tu na začelju kolone, samo petina hrvatskih poduzeća u vlasništvu je žena. U usporedbi s Europskom unijom, gdje je trećina tvrtki u vlasništvu poduzetnica, u Hrvatskoj je to gotovo dvostruko manje! Uzmemo li u obzir da s takvim udjelom Europska unija nije zadovoljna te intenzivnije novim mjerama stimulira veći ulazak žena u poduzetničke vode, Hrvatska u tom području hitno mora mijenjati politike u odnosu na stimuliranje ulaska žena u poduzetništvo.

Stranka Pametno je u tom smjeru organizirala Konferenciju s poslovnim ženama, koje su jasno poručile kako je u redu biti žena i biti ambiciozna, ali i kako se u Hrvatskoj valja žestoko boriti s okorjelim predrasudama i konzervativnim pogledima prema ženama koje se odluče realizirati kao poduzetnice! Svoja su vrijedna iskustva, niz preporuka i savjeta te odgovore na brojna pitanja iznosile: Ivana Šoljan, Maja Bujas, Tanja Dinter Vidaković, Viktorija Knežević, Diana Kolbas Dešković i Gordana Deranja.

Ivana Šoljan koja je danas poduzetnica, a ima i bogato iskustvo upravljanja poslovnim procesima u korporacijama, naglasila je nužnost podržavanja žena poduzetnica kako bi se doprinijelo rastu njihova samopouzdanja i probitačnosti. Time bi se ujedno ubrzalo slabljenje ustaljenih patrijarhalnih matrica koje ženama nameću drugačija pravila ponašanja nego muškarcima.

Maja Bujas je naglasila kako je poduzetništvo njezin izbor od ranog djetinjstva jer je odrasla u poduzetničkoj obitelji i za drugačije vrste poslovanja niti ne zna. Jedna je od hrvatskih poduzetnica koja je razvila svoju poduzetničku ideju, u početku hobi koji je s vremenom prerastao u životni projekt. Na Konferenciji je podijelila dragocjena iskustva u traženju investitora da bi se ideja mogla razviti i plasirati na svjetsko tržište.

Poduzetništvo je izbor i Tanje Dinter Vidaković, grafičke dizajnerice i članice Pametno, koja se u svojoj profesiji prvo okušala kao zaposlenica, a onda odlučila ostaviti tzv. sigurno radno mjesto i otvorila je svoju tvrtku. Tanja želi da država bude partner, a ne kažnjavatelj. Većina poduzetnika i poduzetnica želi poslovati pošteno i po zakonu samo što se u toj šumi zakona i pravilnika jako teško snalaze, nesigurnost poslovnog okruženja dodatno otežava poslovanje. Zato nemiješanje države u poduzetništvo smatra prvim korakom koji treba poduzeti jer posao države nije da vodi poslove poduzetnika, nego da stvara povoljnu poduzetničku klimu.

U Hrvatskoj je poduzetništvo doista opterećeno brojnim parafiskalnim nametima, prevelikim porezima i užasno sporom i opterećujućom birokracijom. Pritom se žene poduzetnice dodatno moraju boriti s nepovoljnom društvenom klimom. Politika je okvir koji definira sve navedeno pa je Viktorija Knežević istaknula što guši poduzetnike, a kao ključ rješenja navela je upravo političko aktiviranje i angažman.




”Niti jednom ešalonu koji je vladao Hrvatskom od 90-tih godina do danas nije bilo u interesu imati slobodno-misleće ljude, svi oni su stvarali stotine tisuća ovisnih o državi, na bilo koji način, od umirovljenika, uhljeb-poduzetnika ovisnih o netransparentnim javnim nabavama, socijalnih slučajeva, poticaja u poljoprivredi koji ne ovise o radu i trudu itd.

Što ćemo im mi slobodni i neovisni kad oni izbore dobivaju zahvaljujući vojsci ovisnih i neslobodnih? Što možemo učiniti? Jedini odgovor je – politički se aktivirati. Mislite li da je Rosa Parks znala da će svojim činom pokrenuti zamašnjak društvenih promjena i u tome uspjeti? Uvjerena sam kako uopće nije mislila o tome, učinila je ono što je morala. Tako činim i ja, i pozivam poduzetnike i poduzetnice da učine isto”, rekla je Knežević.

Diana Kobas Dešković smatra kako je poslovni svijet još uvijek prilagođen muškarcima, a žene u poduzetništvo dominantno ulaze iz nužde i kreiraju male tvrtke, niskih prihoda. Budući da je smisao poduzetništva rješavanje problema i stvaranje nove vrijednosti, potrebno je osvještavanje i osnaživanje žena kako bi se odvažile na značajnije iskorake. Niz je skrivenih prepreka s kojima se žene u poduzetništvu nose, od majčinstva do zatvorenih krugova kojima nemaju pristup. Zato je povezivanje unutar formalnih ženskih mreža jedan od učinkovitih načina podrške.




Gordana Deranja, iskusna poduzetnica, danas predsjednica HUP-a, svakodnevno se susreće s velikim brojem prepreka koje na terenu, u praksi, muče svaku ženu poduzetnicu. Ona također smatra kako je umrežavanje žena jedan od načina za uspješan razvoj poduzetničke klime jer jedino umrežene mogu pomagati jedna drugoj, promovirati, međusobno se informirati i tako vršiti pritisak, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Da žene u Hrvatskoj ne bježe od poduzetništva govori i činjenica da se udio žena poduzetnica lagano povećava u odnosu na prethodne godine. Da bi taj rast bio učinkovit i hrvatsko gospodarstvo učinio konkurentnim na svjetskoj razini, sustav treba prodisati, stava su u stranci Pametno.

Predlažu pristup oslobađanja ekonomske poduzetničke aktivnosti kroz manje opterećenje rada i ulaganja jer u zemlji s ekonomskom perspektivom zadovoljstvo i povjerenje stanovnika se općenito povećava, lakše se ostvaruje želja za radom, roditeljstvom i osobnim razvojem, čime se u konačnici smanjuje želja za odlaskom u inozemstvo i stvara pozitivna društvena klima.

Bogato izlaganje sudionica Konferencije i razgovor s publikom rezimirala je Marijana Puljak, predsjednica Pametno.

”Postavili smo si ambiciozan cilj ukloniti što više prepreka slobodi poslovanja, stvaranju novih radnih mjesta, inovacijama i novim poslovnim modelima. I gospodarstvenici i građani žele što manje vremena i novca trošiti na administraciju i regulaciju dok žene poduzetnice, uz navedeno, trebaju i pomoć u razbijanju predrasuda kako im je mjesto isključivo u kuhinji.

Aktualna vlast nikada neće omogućiti povoljnu poduzetničku klimu, još manje stimulirati veći ulazak žena u poduzetništvo, jer je to stranka koja radna mjesta i zapošljavanje isključivo vidi u državnim institucijama i poduzećima, stranka koja tako hrani uhljebljivanje na državnim jaslama, a guši poduzetništvo!

Pametno zagovara promjenu takvih politika jer baš zbog njih mi imamo visoke poreze i apsurdne parafiskalne namete, jer oni vode politke političkih trgovina i kupuju biračko tijelo dok zemlja gospodarski propada. Tako loše političke modele treba mijenjati boljima, s manje upliva države, manje poreza, a s većom pravnom sigurnosti. Uloga države je uloga partnera. Žene su odgovorni i odlični poslodavci, dobri gospodari. Zato im treba naš vjetar u leđa, potpuno novi politički okvir”, rekla je Puljak.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.