ZDRAVKO MARIĆ: ‘Predviđanja oporavka su u obliku slova V. Značajan pad i odmah oporavak’

Autor: S.P./Dnevno

U emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” gostovao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija te govori o smjernicama proračuna za 2021. godinu.

Zdravko Marić je rekao kako bi se u četvrtak na sjednici Vlade trebao usvojiti dokument, ekonomske fiskalne politike.

” To će biti ažurirane makroekonomske projekcije za ovu godinu i za iduće tri godine. Kao što je bio slučaj u petom mjesecu kad je bio rebalans, zaista su teške okolnosti. U situaciji kad nemamo cjepivo i dalje je teško predviđati taj epidemiološko-zdravstveni dio kao i neke druge stvari, dobili smo najkvalitetnije što je moguće”, rekao je Marić, objavila je HRT.

“Za ovu godinu naša originalna projekcija što se tiče pada BDP bit će nešto poboljšana. Pad bi trebao biti manji. Predviđamo pad oko -8 posto za 2020. godinu. Za iduću godinu predviđamo rast, ali niži nego što smo predviđali, rast negdje na razini od pet posto”, rekao je Marić.

Dodao je kako se moglo čuti od analitičara da su predviđanja oporavka u obliku slova V što znači- pad značajan i odmah oporavak.

“Vrlo brzo je postalo jasno da ovisi o raznim situacijama jer i dalje postoje negativni rizici za te projekcije pogotovo iz zdravstveno-epidemiološkog djela. Razinu BDP-a 2019. ćemo premašiti sredinom 2023. godine. Blagi otklon će imati izvoz usluga, vezan uz turizam. Kada uspoređujete ovu godinu i period u svibnju, sve smo smjernice korigirali na niže. Tad je bio pad preko sedam sad je nešto više od šest, investicije devet, sada su sedam”, rekao je Marić.

Istaknuo je kako je jako važna stvar je da stopa nacionalnog sufinanciranja ostane 15 posto i da razdoblje ostane n plus 3.

“Fond za oporavak je na stolu i za razliku od drugih fondova ne iziskuje nacionalnu komponentu.  Dobar dio toga, preko 60 posto su bespovratna sredstva i nisu samo namijenjena javnom sektoru i mogu biti kanalizirana privatnom sektoru. Imamo potencijalno sjajnu platformu i na nama je da u ovom kratkom roku kojem imamo osmislimo projekte”, rekao je Marić.

Dodao je kako se ovakvu krizu nije moglo predvidjeti, ali ona se dogodila.

“Krize su stalne kad pogledate povijest. Oporavak slova V da ne bude desni V bude horizontalan kako ne bismo bilježili pad kao u prošloj krizi”, dodao je.

Kao što su projekcije bolje nego što je očekivano, deficit za ovu godinu je 6,7 posto, rekao je Marić te nastavio kako imamo malo bolje punjenje proračuna.

“Potkraj rujna vidjet ćemo učinke turističke sezone. Sedmi i osmi mjesec su bili nešto bolji, ali dalje bilježimo pad. Trgovina na malo drži korak i ti padovi su s jednoznamenkastim ciframa mjesečno, građevinarstvo u prvoj polovici je bila u plusu što se odrazilo na proračun u rebalansu proračuna smo sadržali dijelove koje su uključivale zadržavanje radnih mjesta”, zaključio je Marić.

Autor:S.P./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.