Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ZDRAVKO MARIĆ: ‘Očekujemo da će gubitak ipak biti manji od dvije milijarde kuna od predloženih izmjena poreza na dohodak’

Autor:

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o paketu poreznih zakona u Hrvatskom saboru te nakon toga izjavio kako bi “rasterećenje izravnih poreza dohotka i dobiti moglo u određenim okolnostima dodatno stimulativno djelovati na zapošljavanje i rast plaća”.

Procjena je da je ukupni trošak predloženih izmjena poreza na dohodak oko dvije milijarde kuna, no ministar je rekao kako u Vladi očekuju da taj gubitak neće biti toliki.

“S izmjenama ne možemo zahvatiti sve, i to posebice u smislu onoga tko plaća porez. Paralelno s ovim izmjenama svako malo mijenjamo i proširujemo obuhvat neoporezivih primitaka o čemu sam govorio danas u Saboru. Napomenuo sam kako u taj neoporezivi dio ulazi i testiranje na koronavirus te skorašnje cijepljenje. Osim toga, građanima koji imaju manja ili niža primanja proširili smo neoporezivi dio, tako da im poslodavci mogu isplatiti dodatke na plaću. Svakom zaposleniku poslodavac može mjesečno isplatiti više od 1000 kuna bez posebnih davanja državi”, naglasio je Marić.

Spomenuo je i kako u Hrvatskoj ima 2,8 milijuna poreznih obveznika, a njih 1,9 milijun ne plaća porez na dohodak. “Zakon o porezu na dohodak nije taj koji definira plaću. To je ugovorni odnos između poslodavca i zaposlenika, a bruto plaća određuje koliko će se ustegnuti poreza odnosno prireza”, rekao je ministar financija.

Na upit usporava li izolacija premijera Andreja Plenkovića rad Vlade, Marić je odgovorio niječno.
“Ne. Normalno funkcioniramo. Imali smo situacije i do sada jer su neki ministri bili zaraženi koronavirusom. Najvažnije je da funkcioniramo normalno”, rekao je.

Također je bio bez komentara na upit bi li on bio bolja zamjena od Tome Medveda kada predsjednik Vlade ne bi mogao obavaljati svoje dužnosti. “Neću to komentirati. Najvažnije je da Vlada normalno funkcionira”, naglasio je Marić.

Osvrnuo se i na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te napomenuo kako je “najvažnija solidarnost pri čemi jedni druge trebamo čuvati”.
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.