Screenshot

ZBOG SVJETSKE KRIZE, NEMAM ZA RIZLE! BDP SAD-a doživio najveći pad od 1947. godine, što nas jos sve očekuje?

Autor: Dnevno

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama cijene su dionica pale.

Dow Jones oslabio je 0,15 posto, na 26.428 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,7 posto, na 3.271 bod, a Nasdaq indeks 3,7 posto, na 10.745 bodova.

Zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 40-ak posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, procijenili su Reutersovi analitičari.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a potonuo je u drugom tromjesečju 32,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njegov najveći pad od 1947. godine, od kada su se počeli voditi ti podaci.

A kako je u prvom tromjesečju BDP pao 5 posto, najveće svjetsko gospodarstvo i službeno je uronilo u recesiju, čime je u SAD-u završeno povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta, koje je trajalo 11 godina.

Unatoč oštrom padu zarada i dubokoj recesiji američkog gospodarstva, Wall Street je porastao četiri mjeseca zaredom, pa se S&P 500 indeks kreće samo oko 3,5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače.

Londonski FTSE indeks prošli je tjedan potonuo  3,7 posto, na 5.897 bodova,  frankfurtski DAX 4,1 posto, na 12.313 bodova, a pariški CAC 3,5 posto, na 4.783 boda.




I tokijska burza doživjela je pad dionica, pa je Nikkei indeks potonuo  4,6 posto, na 21.710 bodova.

Strelovit rast cijene srebra kao najava globalne recesije: Od početka godine cijena mu narasla za 30 posto!




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.