Valentino Valjak

Zbog prebacivanja odgovornosti između GSKG-a i osiguravatelja upitne isplate šteta od potresa u Zagrebu

Autor: dnevno

Iako je krovna organizacija osiguravajućih društava u Hrvatskoj – Hrvatski ured za osiguranje (HUO) upozorio da rizik od potresa na stambenim zgradama mora biti ugovoren kao dodatni rizik u policama osiguranja kako bi se mogla isplatiti odšeta, Gradsko stambeno-poslovno gospodarstvo (GSKG) ima drukčije mišljenje, piše Poslovni dnevnik.

Prema tumačenju osiguravatelja, o osiguranju stambenih zgrada računa vode suvlasnici odnosno upravitelji zgrada, pri čemu su predmet osiguranja građevinski objekti koji su na upravljanju kod pojedinog upravitelja, kako njihovi stambeni i poslovni dijelovi, tako i svi njihovi zajednički dijelovi. I napominju da tek manji broj osiguranika ugovora takav rizik, odnosno da većina zgrada ugovara samo rizike koji su propisani zakonom – od požara i odgovornosti.

No, GSKG tvrdi da u svim zgradama koje oni održavaju, a radi se o 85 posto stambenog fonda u Zagrebu, police za dodatni rizik „mogu ugovoriti jedino predstavnici suvlasnika u ime svih suvlasnika samostalno, a upravitelj može izvršiti plaćanje temeljem dostavljenih i ovjerenih računa na trošak pričuve“.

Unatoč ovom prebacivanju odgovornosti između osiguravatelja i GSKG-a, osiguravajuće kuće vlasnicima oštećenih stanova i zgrada savjetuju da im što prije pošalju fotografiraje štete nastale od potresa, a iz Croatia osiguranja, primjerice, navode da će sve štete biti ažurno rješavane, najkssnije u roku 30 dana od dana prijave.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.