foto: zagreb.info

Zagrebačka plinara upozorava: Nakon potresa plin ne smijete puštati sami u sustav!

Autor: dnevno

Gradska plinara Zagreb počinje s puštanjem plina u objekte u kojima je plin preventivno isključen zbog potresa, a čija statika nije narušena te podsjećaju na postupke koji prethode ispitivanju instalacije i puštanju plina.

Za sigurno puštanje plina je nužno imati pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt, zatim pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi te obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade.

Iz Gradske plinare upozoravaju građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav te na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom ako se koriste bojleri koji imaju spoj na dimnjake koji su oštećeni.

Kako bi plin u sustav bio pušten na siguran način potrebno je istaknuti da ispitivači Gradske plinare moraju ući u svaki stan i provjeriti instalaciju te molimo građane za suradnju kako bi se preveniralo širenje zaraze koronavirusom. Molimo građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača, poručuju iz zagrebačke plinare.  

Za ponovno puštanje plina stanari u zgradama moraju se javiti svojim upraviteljima, a vlasnici obiteljskih kuća samostalno poduzimaju potrebne aktivnosti, odnosno podnošenje dokumentacije prema plinari.
Popis ovlaštenih dimnjačara i plinoinstalatera, kao i cjenik ispitivanja instalacija, nalazi se na web stranici GPZ-a www.plinara-zagreb.hr.

Iz plinare su ujedno izvijestili da je gradonačelnik Milan Bandić donio odluku da se rok za podmirenje računa za ispitivanje plinskih instalacija Gradske plinare Zagreb odgađa za vrijeme epidemije koronavirusa te s obzirom na prirodnu nepogodu koja je pogodila Zagreb. Zbog neplaćanja u roku istaknutom na uplatnicama neće biti obračunate ni zatezne kamate niti će se pokretati ovrhe za neplaćene obveze.
Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.