WALL STREET Prvi put u posljednjih pet trgovinskih dana porasli burzovni indeksi

Autor: S.P./Hina

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, prvi put u posljednjih pet trgovinskih dana, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon njihove oštre korekcije posljednjih tjedana.

Dow Jones ojačao je 140 bodova ili 0,52 posto, na 27.288 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 3.315 bodova, a Nasdaq indeks 1,71 posto, na 10.963 boda.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u potrošačkom i sektoru informacijskih tehnologija, objavila je Hina.

Pritom je cijena Amazon.coma skočila 5,7 posto, dok su dionice Microsofta, Applea, Facebooka i Alphabeta poskupila više od 1,6 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tih tehnoloških divova, početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine.

No, u posljednja tri tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zaronio 9 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, nedaleko područja korekcije.

“Tržište traži neku stabilnost, pa ulagači traže dionice kojima je cijena posljednjih tjedana možda nepravedno pala”, kaže Kenny Polcari, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.




Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica, na tržištu i dalje vlada nesigurnost zbog daljnjeg širenja koronavirusa, usporenog rasta gospodarstava, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih poticajnih mjera.

“Postoje strahovanja o nekoliko različitih stvari koje bi mogle naštetiti kratkoročnim gospodarskim izgledima”, kaže Jim Paulsen, strateg u The Leuthold Group.

Šest tjedana uoči predsjedničkih izbora, u SAD-u je do utorka od posljedica covida-19 umrlo oko 200 tisuća ljudi, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins. Pritom je broj oboljelih dosegnuo 6,9 milijuna, pa je SAD među zemljama koje su najviše pogođene pandemijom.




Neke europske zemlje, pak, posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, primjerice, Britanija, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa.

Zbog drugog vala koronavirusa, splasnule su nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell rekao je u izvješću u Kongresu da je američko gospodarstvo pokazalo veliko poboljšanje od kada je uronilo u recesiju, ali da je daljnji put oporavka nesiguran i da će Fed poduzeti i nove mjere ako to bude potrebno.

Ponovio je i da bi Kongres trebao donijeti nove fiskalne poticajne mjere.

No, malo je vjerojatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Washingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora imenovati novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerojatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske stranke prije izbora dogovoriti o novim poticajnim fiskalnim mjerama američkom gospodarstvu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 5.829 bodova, a frankfurtski DAX 0,41 posto, na 12.594 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,40 posto, na 4.772 boda.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.