Ministar turizma Gari Capelli Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

VRLO OZBILJNA DEVIJACIJA! Što se doista krije iza posljednjeg poteza Garija Cappelija?

Autor: dnevno.hr

Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku na svojem je Facebooku prokomentirao posljednji potez ministra Cappellija, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Najavljena “Cro kartica” vrlo je ozbiljna devijacija ideje koju je predlagao prethodni ministar Kliman i takvo rješenje postavlja pitanje jesu li ljudi koji su zaduženi za retardaciju dobrog nauma ludi ili zli.
Naime, u izvornoj ideji iznos koji bi se uplaćivao na karticu bio je iznos koji bi država inače uzela poslodavcu na ime poreza, na taj bi način poslodavac imao vrlo razuman motiv da novac namijenjen hranjenju proračunskih nametnika uplati svojem radniku. Taj bi radnik taj novac morao potrošiti u nekom turističkom mjestu koje bi se, ovisno o potencijalu i poduzetnosti dionika, moglo pretvoriti u turističku destinaciju i tako pokrenuti značajan gospodarski ciklus koji bi naposljetku i državi donio nemjerljivo veću dodanu vrijednost od iznosa kojeg se odrekla.
Prijedlogom ministra Garija Cappellija Cro kartica je vaučer koji radnik mora potrošiti u nekom objektu koji je najprije pristao na vaučersku mjenicu. Iznos na vaučer uplaćuje poslodavac, i to na ime neoporezive nagrade do 2500 kuna, dakle nakon što servisira sve bruto dodatke na redovnu plaću, a radnik bi to trebao konzumirati izvan trajanja sezone sunce+more. Drugim riječima, poslodavca bi ljubav prema Gariju Capelliju trebala motivirati da uplati radniku dodatnih 2500 kuna, a radnika ista ta ljubav motivirati da ode na godišnji odmor tek onda kad mu ministar Cappelli odredi termin.
Zaključak bi bio da ministar u svom mandatu nije napravio niti jedan značajan korak koji bi Hrvatsku učinio konkurentnijom u odnosu na zemlje njezina konkurentskog kruga, a kako bi pokušao spasiti opći dojam zbog neuspješne sezone grane gospodarstva koja hrani državu, on je izvukao Cro karticu. I to bi bilo sjajno da nije mijenjao izvorni plan. Ovako je i to upropastio do nevjerojatnih razmjera.
Nadam se da će najavljeni plan ostati samo u fazi najave i pričekati odgovornu osobu koja će ga provesti kako je i zamišljen.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.