FOTO: Sandra Šimunović/PIXSELL, Ilustracija

VRLO KORISNO: Od danas štetu na PG prijavite na ovoj aplikaciji

Autor:

Dostupna je aplikacija za prijavu šteta na poljoprivrednim gospodarstvima (PG) na područjima pogođenima potresom, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Obrazac za prijavu štete na poljoprivrednim gospodarstvima nalazi se na poveznici potresi.mps.hr.  Poljoprivrednici koji nisu u mogućnosti sami prijaviti štetu, na raspolaganju im stoje poljoprivredni savjetnici putem telefonskih brojeva: Ivan Danjek, 091 4882 715; Jasmina Vagan, 099 4926 460 i Davorin Hrsto, 091 4882 803.  Osim oštećenja poljoprivrednih resursa (gospodarskih zgrada i objekata, poljoprivrednih površina i stoke), mogu prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke, kao i poteškoće sa prodajom poljoprivrednih proizvoda.

Naime, podaci koji su već prikupljeni dosadašnjim obilaskom terena bit će uneseni u aplikaciju i koristit će se za pripremu i provedbu mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja.  Tako su HAPIH i Ministarstvo poljoprivrede uspostavili kontakt s 3.017 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je polovina i fizički obiđena na terenu.

Kod 1.280 PG-ova, ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima, zatim, mehanizacije i strojeva kod 176 PG-ova i na proizvodnim površinama kod 47 PG-ova. Također je osigurano premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a te je ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke, navode iz Ministarstva.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.