Foto. wikipedia

Vlada se hvali rastom BDP-a koji stagnira i potiče uvoz, a treba nam rast od barem 4 posto

Autor: D.Kt.

Iako je Europska komisija Hrvatskoj povećala procjenu gospodarskog rasta za prošlu godinu s 2,9 na 3 posto, već ove kao i iduće godine BDP bi nam trebao usporiti, i to na 2,6 posto u 2020. te na 2,3 posto u 2021. godini.

S ovom očitom stagnacijom gospodarstva ne možemo biti zadovoljni jer ovakav rast ne može smanjiti javni dug ni povećati zaposlenost, a ne rješava ni problem sve većih razlika između bogatih i siromašnih, komentirao je za Dnevno.hr profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. Drago Jakovčević posljednje procjene rasta hrvatskog gospodarstva.

Kao pozitivan trend u daljnjem slabašnom rastu domaće ekonomije Vlada, pozivajući se na Europsku komisiju, ponosno ističe porast potrošnje kućanstava, no dr. Jakovčević u tome vidi zamku.

„Analize pokazuju da rast od 2,5 posto kroz razdoblje od deset godina rezultira drastičnim povećanjem uvoza jer povećana potrošnja domaćinstava znači veći uvoz, odnosno kupovinu proizvoda koje naša ekonomija ne proizvodi. Treba supstituirati te uvozne proizvode domaćim proizvodima, odnosno subvencionirati proizvodnju, prije svega poljoprivrednu, kako bi se smanjio deficit u poljoprivredi od 1,3 milijarde kuna i time povećala pokrivenost uvoza izvozom koja sada iznosi manje od 60 posto, a trebala bi biti barem 70 posto“, pojašnjava Jakovčević.

S ovakvim mršavim stopama rasta Hrvatska je tek prošle godine dosegnula razinu BDP-a iz predkrizne 2008., podsjeća Jakovčević, a problem je što time nikako ne možemo sustići zapadne razvijene članice Europske unije kojima je dovoljan i rast od 0,5 do jedan posto. „Stoga je normalno da će Hrvati hrliti u primjerice Austriju gdje je BDP po glavi stanovnika gotovo 40 tisuća eura (u Hrvatskoj oko 13 tisuća), tim više što smo po kupovnoj moći na svega 60 posto prosjeka Europske unije, dakle siromašni smo“, napominje Jakovčević.

Svakako treba napomenuti da Europska komisija upozorava i na „ograničen opseg daljnjeg rasta u turističkom sektoru,“ odnosno činjenicu da nam je turistička ponuda prije dvije godine dosegnula plafon i da bez poboljšanja kvalitete ponude turizam više neće moći biti lokomotiva rasta jer će i sam početi stagnirati.  Ipak, pozitivno je da je Hrvatska i ovako anemičan rast ostvarila bez zaduživanja, no ostaje pitanje zašto Hrvatska još uvijek nije osjetila pozitivan efekt ulaska u Europsku uniju koji su imale sve nove članice, tim više što se Vlada hvali povlačenjem silnog novca iz europskih fondova. Za efekt rasta gospodarstva koji bi konačno osjetili i građani trebaju nam stope rasta od barem 4 do pet posto od kojih smo zasad predaleko.




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.